Как да облекчиш бързо астматичните пристъпи?

4869
Как да облекчиш бързо астматичните пристъпи?
Снимка: Pixabay.com

Бронхиалната астма е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища, характеризиращо се със суха кашлица, сутрешен и вечерен задух, хрипове, стягане в гърдите и затруднено дишане дори след леко физическо натоварване. При това състояние лигавиците на дихателните пътища се покриват с гъста слуз, което намалява дихателната функция и причинява пристъпи на кашлица.

Бронхиална астма - причини

Всяка година се увеличава броят на пациентите, оплакващи се от задух и кашлица. Какви са причините за това състояние на нещата? Лекарите посочват много фактори, най-важните от които са замърсяването на въздуха, контактът с летливи органични съединения от индустрията или честото излагане на цигарен дим, но заболяването може да бъде причинено и от алергени. Факт е обаче, че повечето астматици идват от силно индустриализирани райони. Чудите се как да предотвратите астмата? Представяме най-ефективните методи.

Една трета от хората в края на 40-те имат хронични заболявания

Около един на всеки трима души на средна възраст има множество хронични здравословни проблеми, показва дългогодишно британско проучване...

Има някои препоръки, които могат да ви помогнат да предотвратите развитието на астма. Тъй като алергичната астма се развива в много ранна възраст, един от най-важните методи е превенцията на пренатални и ранни детски алергии. Препоръчва се бебетата да се кърмят естествено и да се избягва непреработеното краве мляко. Рискът от развитие на астма се увеличава и при деца, които са изложени на цигарен дим или страдат от затлъстяване.

Изследвания показват, че някои лечения на детски алергии намаляват риска от развитие на астма по-късно. Тук става дума основно за специфичната за алергичния ринит имунотерапия, но ранното лечение с цетиризин при деца с атопичен дерматит и поленова алергия може също да намали риска от развитие на опасно заболяване.

За да не допуснем развитието на астма, е от съществено значение да се борим с всички инфекциозни състояния на дихателните пътища, особено хроничните, системно да лекуваме всички алергии и да избягваме вещества, които дразнят дихателните пътища, причиняват задух и др.

Астмата може да бъде ефективно контролирана чрез увеличаване на интервалите между пристъпите и намаляване на техния брой. За да предотвратите болестта да завладее живота ви, следвайте тези препоръки:

 1. Не избягвайте физическата активност. Системните усилия предпазват от затлъстяване и подобряват състоянието на цялото тяло, което се изразява в по-добра вентилация и цялостна ефективност. Отказът от тютюнопушенето е още една стъпка към освобождаване от задух. Дори пасивното вдишване на тютюнев дим може да влоши положението на астматика.

Къпането в морето може да е опасно за болни от астма и диабет

Къпането в морето е противопоказано при заболявания на дихателната система, сърдечно-съдовата система и захарен диабет, а опасността от...

 2. Адекватна диета. Премахнете нездравословните закуски, като ги замените с плодове и зеленчуци. Храната на страдащите от астма трябва да бъде разнообразна и съобразена с вида работа, която вършат.

 3. За да контролирате астмата, трябва да намалите излагането си на тригерите на вашите пристъпи. В случай на алергична астма е препоръчително да избягвате напускането на къщата, когато дърветата и други растения се опрашват. Струва си да вземете и пречиствател на въздух за дома, както и морска вода в спрей за нос.

 4. Правете дихателни упражнения, които ще увеличат обема на белите дробове. Благодарение на това ходът на атаките ще бъде много по-плавен и по-лесен за преодоляване. Най-доброто решение е редовното плуване, което увеличава не само капацитета на белите дробове, но и издръжливостта. Също така се препоръчва използването на топли душове и вани.

 5. Намалете стреса и се отпуснете. Високите нива на стрес увеличават риска от пристъпи на астма, така че опитайте техники за медитация или започнете да практикувате йога или тай-чи. Освен това се погрижете за здравословния сън, проветрявайте стаите, в които се намирате, и почивайте много.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Жените от тези зодии са магнит за богати мъже

Кои билки помагат за ускоряване на метаболизма?

10 случая, когато е време да осъзнаете, че младостта си е тръгнала безвъзвратно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com