Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да прогоним мухите от двора

12 юни 2024, 22:00 часа

Мухите са едни от най-досадните насекоми, които могат да нарушат удоволствието от престоя на открито. Те се появяват на места, където има остатъци от храна, непочистени пространства и отпадъци. Ако искате да поддържате вашия двор чист и хигиеничен, е важно да вземете мерки срещу тези летящи натрапници. В тази статия ще ви предложим няколко ефективни и лесни за изпълнение съвети как да се справите с мухите в двора си.

Поддържайте чистота и ред

1. Не дръжте боклука открит

Мухите обожават остатъците от храна, независимо дали са в контейнера за отпадъци или в близост до масата под навеса в градината. За да предотвратите тяхното привличане, винаги затваряйте капака на кофата за боклук и редовно изхвърляйте отпадъците. Освен това, почиствайте мястото около контейнера, за да не остават хранителни отпадъци, които да привлекат мухите.

Засадете този храст в градината си и ще забравите за комарите и мухите

2. Поддържайте чистота, ако отглеждате животни

Домашните животни също могат да привлекат мухи, ако храната им не се изяжда напълно или клетките им не се почистват редовно. За селскостопански постройки, използването на препарати като Мусцид може да бъде ефективно решение. Те ще унищожат мухите, кацащи за почивка по стените, клетките и вратите, и ще намалят тяхното присъствие около животните.

Използвайте капани за мухи

3. Капани с примамка

Капаните за мухи са икономичен и ефективен метод за ограничаване на разпространението на летящите натрапници. Поставете капаните на достатъчна височина от земята (приблизително 1.5 метра) и ги поддържайте редовно, като ги почиствате и зареждате с нова примамка.

муха

4. Лампи с високо напрежение

Ако имате навеси или беседка в градината, лампи с високо напрежение са също много ефективни, особено през нощта. UV светлината, която излъчват, привлича мухите, а високоволтовите решетки ги унищожават мигновено.

Използвайте натурални репеленти

5. Ментов ароматизатор за прогонване

Ментовото масло е доказан репелент за мухи. За да приготвите ментов ароматизатор, ще ви трябва гъба, малък съд и масло от мента. Напоете гъбата с вода, добавете около 20 капки ментово масло и оставете сместа да престои 24 часа. След това поставете ароматизатора на подходящо място в двора. Повторете процедурата, когато ароматът изчезне.

Няколко трика, с които да изгоним мухите

6. Други етерични масла

Други етерични масла като карамфил, босилек, мащерка и лавандула също са ефикасни за прогонване на летящи насекоми. Пригответе разтвор от вода и пръскайте с пулверизатор на необходимите места.

Поддържането на чистота и ред в двора е ключов фактор за предотвратяване на нахлуването на мухи. Използването на капани и натурални репеленти може да ви помогне да се справите с тези досадни насекоми и да направите вашето външно пространство по-приятно и хигиенично. Следвайки тези съвети, ще можете да се наслаждавате на свежестта на градината си без нежелани гости.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес