Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете кой ви е ужилил - оса, пчела или друго насекомо?

18 юни 2024, 16:33 часа

С настъпването на топлия сезон ухапванията от насекоми, особено пчели или оси, се превръщат в една от неприятностите.  Не винаги е възможно да се разбере точно кой е причинил парене, сърбеж, зачервяване или подуване на мястото на ухапване. Насекомото може да "избяга от сцената" или да се превърне в петно след удар с ръка. Но можете приблизително да разберете с кого се сблъсквате по местоположението на ухапването и по усещанията и реакциите, които възникват след контакт с „хапещия“.

Три вида реакции

Различните видове насекоми могат да провокират различни реакции в организма.

·       Алергична - към ухапвания от земни пчели, оси, пчели, стършели.

·       Токсична - при контакт с мравки, скорпиони, тарантули.

·       Подуване, зачервяване и болезненост на меките тъкани при нападение от мушици, комари, кърлежи, мухи, бръмбари, мухи.

Ухапвания от насекоми: Ефикасни начини за облекчаване на сърбежа и подуването

Кой беше? Признаци на ухапвания

·       След ухапване от паяк върху кожата остават две точки, подобни на ухапване от змия, но по-малки по размер.

·       Жилото обикновено остава на мястото на ужилване от пчела. Засегнатото място гори силно, боли, подува се, зачервява се.

·       Осите и земните пчели осигуряват подобни усещания, но не оставят жила на мястото на ухапване.

·       Кърлежите обикновено остават върху кожата на мястото на ухапване в продължение на няколко часа. Но ако са смучели кръв и са паднали, без да ги забележите, зоната на ухапването им може да се определи по петното: то е червено в центъра, с бял пръстен около него и след това друг по-голям червен пръстен.

·       По отношение на болката най-сериозни и болезнени са ухапванията от конска муха и стършел. Поради естеството на увреждане на тъканите те са много болезнени.

Особено опасни са ухапванията по лицето, шията и горната част на гърдите. Може да се появи много изразен и бърз оток на тъканите, спиране на дишането, спадане на налягането, оток на фаринкса и др.

Кой ще има по-силна реакция?

Отровата на жилещите насекоми съдържа аминокиселини, фосфолипиди и ензими, които разширяват кръвоносните съдове и причиняват подуване и болка.

Хората с кожни заболявания  са по-малко способни да издържат на атаката на жилещи насекоми. Рисковете от тежки реакции са по-високи при хора със сърдечно-съдови заболявания, приемащи бета-блокери и ако двете ухапвания са настъпили в рамките на кратък интервал от време, по-малко от два месеца.

С какво е най-добре да се мажем при ухапване от насекоми

Локалните алергични, системните алергични и системните токсични реакции са по-чести. Нормална е реакцията на локално подуване и зачервяване на кожата с диаметър до 10 см, която изчезва сама в рамките на 2-3 часа.

Системните реакции могат да включват уртикария, неразположение, задух, повръщане и спад на кръвното налягане. В този случай е необходимо да се обадите на линейка и да хоспитализирате пациента.

Ако имате алергии

Всеки пациент с алергия към ужилвания от насекоми трябва да посети алерголог за обучение как да предотврати алергии при последващи ужилвания. През лятото на открито не привличайте насекомите с ярки дрехи и парфюми. Използвайте репелент. В случай на ухапване е необходимо да изплакнете мястото на ухапване с чиста студена вода без триене, да намажете с крем, съдържащ бетаметазон дипропионат и да наблюдавате как се чувствате.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес