Как да се грижите за дървените дъски за рязане

3886
Как да се грижите за дървените дъски за рязане
Снимка: iStock/Guliver

Лесно е да приемете за даденост нещата, които винаги са до вас. Това важи и за нещата в кухнята - предметите, които използвате всеки ден, като ножове, тигани, кърпи за съдове и дъски за рязане.

Дървената дъска за рязане е една от най-използваните вещи в кухнята. Но не обръщаме достатъчно внимание по отношение на поддръжката ѝ. Добре е да знаете как трябва да поддържате дъската в добра форма, за да ви служи вечно.

Дървените дъски за рязане са податливи на вода, температура, влажност на околната среда. Те могат да се изкривят, напукат и да загубят гладката си повърхност, ако не се поддържат правилно.

Дървената дъска за рязане: колко вредна е тя за здравето?

Дъската за рязане е един от най-верните помощници на всяка домакиня. Тя служи за обработка на всякакви хранителни продукти, като започн...

За да намалите риска от кръстосано замърсяване, дори при правилно измиване и поддръжка, трябва да използвате отделни дъски за рязане на месо, плодове, зеленчуци и хляб. Ако използвате дъската всеки ден, третирайте я с минерално масло с хранителна стойност поне веднъж месечно.

Измиване и сушене

Не прекалявайте с това. Всичко, от което се нуждаете, за да измиете дъската си, е мек сапун и гореща вода. След това сложете дъската на сушилника за съдове, за да изсъхне. Използвайте кърпа за съдове, за да премахнете колкото се може повече повърхностна влага, тъй като водата може да доведе до напукване или изкривяване на дъската. Никога, никога не поставяйте дървената си дъска в съдомиялната машина. По същия начин не оставяйте дъската ви да седи на мокър плот.

Редовна поддръжка

Как да почистите дървените дъски за рязане

Дъските за рязане се използват ежедневно, но колко често отделяте време за почистването на вашия дървен помощник? Правилната грижа е в ...

Ако дъската изглежда безцветна, суха или жадна (абсорбираща много вода), може да се наложи да я обработвате с масло по-често. Нанесете обилно количество масло, да се остави да престои за минута и да се изтрие излишъкът, като се преразпредели при необходимост към някои от по-сухите петна. Твърде много масло може да навреди на лепилото. Не се поддавайте на изкушението да използвате зехтин или растително масло, което може да граняса и да придаде неприятен вкус на храната ви.

Можете също да използвате балсами за дърво, които включват съставки, различни от масло, като пчелен восък. Пчелният восък и маслото работят в тандем, като пчелният восък помага за отблъскване на повърхностните води, а маслото осигурява допълнителна застраховка срещу водата, проникваща в дървесината.

Не използвайте дървената си дъска за рязане като подложка. Топлината може да разтопи лепилото. Дори да държите дъската до фурната, рискувате да се повреди лепилото или да се изкриви дървото, тъй като от него се изпарява влагата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com