Как да се погрижим за зъбите си, ако са прекалено чувствителни

2310
Как да се погрижим за зъбите си, ако са прекалено чувствителни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Изпихте студен чай, хапнахте бонбони или изядохте лъжица гореща супа и веднага почувствахте нещо като токов удар, който ви кара да скочите на място...

„Чувствителни зъби“ е доста скучно име за нещо, което може да бъде изключително неудобно. И така, какво става? Защо зъбите реагират на горещо, студено, сладко или кисело и понякога дори стискане? Зъболекарят трябва да бъде детектив, за да определи какво точно причинява дискомфорта на пациента, тъй като зъбите стават чувствителни по различни причини, от травма до зъбно заболяване.

Как да намалим стискането на зъбите нощем

Стискането и скърцането със зъби по време на нощта може да навреди сериозно на устната кухина. Състоянието, при което неволно стискате ...

Зъбите могат да станат чувствителни дори към лек натиск, ако са били наранени - например чрез случайно ухапване на зърна от пуканки или отломка от черупка. Зъбите често са по-чувствителни след измиване, пломбиране или други стоматологични процедури. Понякога дискомфортът може да продължи няколко месеца.

В други случаи хората могат да предизвикат чувствителност на зъбите, като скърцат със зъби или стискат здраво челюстите си. Ако реакцията на налягане е рядка и изчезва след ден-два, няма защо да се притеснявате. Зъбите просто се нуждаят от време за възстановяване след нараняване. Но когато постоянно се наблюдава чувствителност към компресия, тогава човек може да подозира нещо като пукнатина или поне сериозен кариес и е по-добре да се отиде на зъболекар.

Най-честата причина за чувствителността на зъбите към температура, сладки или кисели храни е откритият дентин, тъканта под зъбния емайл, която съдържа микроскопични нервни влакна. Дентинът може да се отвори в резултат на кариес, абразия на емайла, енергично миене на зъбите, или рецесия на венците (увисване). Независимо от причината, зъбите стават по-чувствителни.

Ако установите, че един или повече зъби са чувствителни, първо посетете вашия зъболекар, за да установите причината. След това, ако чувствителността е причинена от абразия на емайла или нормална рецесия на венците, опитайте следните домашни средства за облекчаване на болката.

Преди или след закуска трябва да мием зъбите си?

Кога е най-добре да миете зъбите си сутрин? Това е важен въпрос с постоянната липса на време.   Както знаете, слюнката, отде...

1. Преминете към десенсибилизираща паста за зъби. Тези специални пасти за зъби съдържат съставки, които намаляват чувствителността чрез запълване на канали в дентина. Изстискайте част от пастата за зъби върху пръста си или памучен тампон и я разнесете върху чувствителни места. Не изплаквайте. Най-добре е да направите това преди лягане. Облекчението трябва да дойде в рамките на няколко седмици.

2. Опитайте флуоридно изплакване. Това ще помогне за намаляване на чувствителността на вашите зъби. Можете да използвате препарата за изплакване веднъж на ден. За по-тежки случаи се използва флуориден гел.

3. Поддържайте зъбите си чисти. Плаката произвежда киселина, която дразни зъбите. Мийте зъбите си поне два пъти на ден, за предпочитане веднага след хранене и особено преди лягане, и почиствайте с конец поне веднъж на ден.

4. Използвайте мека четка за зъби. Често хората притискат твърде силно към зъбите четката си при миене или използват четка с твърд косъм, която може да повреди защитния емайл на зъбите. Използването на четка с мек косъм ще бъде много нежно към зъбите ви (всъщност леко докосване позволява на влакната да се движат по-свободно и да вършат работата си по-ефективно, отколкото прекалено силно натискане).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com