Как да се предпазим от разширените вени

3112
Как да се предпазим от разширените вени
Снимка: iStock/Guliver

Разширените вени са доста често срещано заболяване, което се среща главно в индустриализираните страни. Честотата на появата на разширени вени се увеличава с възрастта и, което е важно, това заболяване засяга жените много по-често от мъжете. Образуването на разширени вени е свързано с нарушения в изтичането на кръв от крайниците, което от своя страна причинява нейната остатъчна кръв във вените (т.нар. венозна недостатъчност). Разширените вени представляват сегментно разширяване на повърхностната вена, главно в областта на пищяла, както и в подколенните области и по бедрата. Как да ги предотвратим?

Повече движение

Как да подпомогнем лечението на разширените ВЕНИ с тази подправка от кухнята

Всички вие някога сте се сблъсквали с неповторимия аромат на индийското орехче. Тази подправка успява да намери приложение в кулинарият...

По време на движението стимулираме нашата „мускулна помпа” да работи, което се отразява положително на венозната система. Привеждайки мускулите на прасците и бедрата в движение, това силно стимулира венозната циркулация. Разбира се, не е нужно да тренирате с часове всеки ден. Достатъчно е да отделите поне 3 дни в седмицата, всеки път минимум 30 минути. Упражнения като катерене на пръсти, бързо ходене на място или т.нар велосипед. Спортове като плуване или колоездене са чудесни за превенция на разширени вени. Въпреки това, трябва да избягвате упражнения, които натоварват много краката, като висок скок или вдигане на тежести.

Погрижете се за правилния гардероб

Твърде тесните панталони, чорапите с много стегнат ластик и обувките на висок ток са дрехи, които трябва да се изоставят. В идеалния случай обувките трябва да са с височина на тока 5 см, а формата им трябва да е съобразена с формата на стъпалото. Бельото, особено за отслабване, като корсети или бикини, е също толкова нездравословно, колкото и прекалено високите токчета.

Погрижете се за правилното телесно тегло и диета

Как да скриете разширените вени на краката от любопитни очи

Разширените вени причиняват много неудобства на всички, но особено драматични са те за дамите. По-долу сме споделили няколко полезни съ...

Не забравяйте, че всеки ненужен килограм от тялото ни натоварва ненужно краката ни. Затова нека се погрижим за правилното тегло на тялото си. Не е тайна, че голямата маса повишава налягането във вените на долните крайници, оставяйки кръвта в съдовете. Научно доказано е, че рискът от развитие на разширени вени се увеличава значително, когато индексът на телесна маса (ИТМ) е над 30. Този индикатор може лесно да се провери с помощта на широко достъпни калкулатори.

Не подценявайте симптомите на разширени вени!

След като забележим първия от тях, трябва да отидем на лекар за съвет. Той е този, който определя напредването на развитието на разширени вени и предприема терапия, насочена към намаляването им, например компресионно лечение, т.е. компресионна терапия, която се състои в притискане на краката към слабините със специални чорапи или бинтове. Това подобрява притока на кръв и укрепва мускулната помпа. Лекарствата за разширени вени могат да се използват в различни форми: орално, крем, мехлем или гел. Трябва да се отбележи, че, от една страна, те укрепват съдовете, а от друга, премахват симптоми като крампи на прасеца, усещане за тежки крака или изтръпване.

Струва си да добавим, че бременността също може да допринесе за образуването на разширени вени. Нека развенчаем и мита, че горещата вана е лек за болки в краката. Напротив, дългата гореща вана разширява съдовете, а не ги свива и следователно трябва да бъде допълнена с хладен душ, който започва от стъпалата и се придвижва до бедрата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com