Как да се справим с досадните мухи?

1427
Как да се справим с досадните мухи?
Снимка: Actualno.com

Мухите са една от негативните страни на топлото време. Въпреки че домашните мухи изглеждат безобидни, те всъщност могат да бъдат изключително опасни. Но защо мухите са опасни за хората? Причината е, че те могат да разпространяват над 200 известни патогени и десетки паразити. Само някои от тези заболявания включват тиф, дизентерия и холера. Те разпространяват и болести като гастроентерит и салмонелоза.

Домашните мухи могат да разпространяват и очни и кожни инфекции. Те включват трахома и епидемичен конюнктивит. Що се отнася до кожата, те могат да разпространяват язва, кожна дифтерия, микози и дори проказа.

Мухите не са единствените проблемни насекоми, хапещите акари, Culicoides spp., са особен вредител, тъй като могат да причинят сладък сърбеж. Комарите също са добре познати като дразнители на въздуха. В България регистрирани над 20 вида, включително такива, които могат да разпространяват болести като вируса на Западен Нил - смъртоносно заболяване, което за щастие понастоящем не се среща страната ни. Мухите могат да пренасят и други видове опасни паразити, които могат да ни зарзят.

Познаването на вида муха, която причинява проблем, може да бъде полезно при вземането на решение как най-добре да се унищожи. По принцип повечето мухи се развиват и размножават в топли и влажни условия.

Какво представляват отровите за мухи и как да ги използваме

Има множество различни отрови за мухи, наричани още инсектициди. Много от тях са доказали своята изключителна ефективност в елиминирането на този така досаден вредител. Един от най-ефективните начини за справяне с тези насекоми са аерозолните отрови срещу мухи.

Продуктите за пръскане са формулирани като прах, който се смесва с вода, течност или емулсия, която се разрежда във вода, или готова за употреба течност или аерозол. С изключение на повечето аерозоли, течните отрови срещу мухи са предназначени да се прилагат като остатъчни вещества на повърхността, за да убиват насекомите при контакт. Остатъците могат да останат ефективни от няколко дни до няколко седмици, особено при микрокапсулираните препарати, прилагани върху непорьозни повърхности, например стъкло. Отровите за мухи с повърхностни остатъчни вещества може да са необходими рядко в периферията на градовете, но те трябва да се използват само ако популациите на мухите са изключително големи. Повърхностните приложения могат бързо да се покрият с прах, което ги прави неефективни. Поради тази причина отровата за мухи трябва да бъде прилагана редовно, за да не губи ефективност.

Ролята на репелентите

Репелентът има за цел да направи човек по-малко привлекателен за мухата, докато инсектицидът има за цел да убие мухата възможно най-скоро след контакта, без да е необходимо ухапване. За постигане на максимална ефективност използването на отрова против мухи трябва да започне преди началото на сезона, за да се контролира размножаването им.

Дано статията ни да Ви е била полезна за справянето с този така досаден вредител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com