Как да се справим със запека по време на бременност

3245
Как да се справим със запека по време на бременност
Снимка: iStock/Guliver

Промени в настроението, сутрешно гадене и постоянен глад... Това са минимална част от неразположенията, които чувстват жените по време на бременност. А освен тях често се появява и запек – друг сериозен проблем,  от който често страдат в този период.

Запекът по време на бременност се появява основно поради хормонални промени. Бременността обикновено се съпровожда от увеличено ниво на прогестероновия хормон, а това причинява отпускане на мускулите в тялото ви, в това число - и чревните мускули. Нарастващият корем също предизвиква натиск.

Чудите ли се как да облекчите запека, за да изкарате по-лека бременност? За начало добавете кисело мляко и сок от сини сливи в менюто си, а ето и още съвети, които биха подобрили състоянието.

Вода с лимон и мед

Тази комбинация е отлична! Лимонът има антиоксидантни свойства и е с високо съдържание на витамин С. Комбиниран с мед и топла вода помага за лечение на запек, защото увеличава производството на жлъчка. Така се подобрява движението на червата, а това улеснява изхождането.

Портокали

Те са богат източник на витамин С. Препоръчват се за облекчаване на запека. Имат в себе си добри количества фибри, недостигът на които води обикновено до поява на запек. Също така, консумацията на този цитрус ще засили имунитета ви.

10 мита за бременността, които трябва да забравите веднага

Бременността може да бъде едно от най-хубавите периоди от живота на една жена. Съществуват обаче и митове, които могат просто да ви поб...

Ленено семе

Това е едно от най-полезните семена. То е богат източник на омега-3 мастни киселини. В тялото то образува един вид защитен слой край храносмилателния тракт. Ако го консумирате често, ще подобрите функцията на червата си значително, а това ще ви отърве от запека.

Лененото семе трябва да бъде смляно, за да може да се усвоява пълноценно от организма. За да го консумирате редовно, може да го прибавяте към ястия, овесена закуска, кисело мляко и различни.

Киви

Този вкусен плод съдържа доста фибри и вода. Редовната му консумация подобрява движението на червата, също подсигурява важните витамини и ще ви помогне да сте в добра форма и да имате достатъчно енергия.

20 неща за бременността, които лекар няма да ви каже

Бременността е важен момент от живота на всяка една жена. През този период често можем да си фантазираме, че всичко е наред. Лекарите с...

Ябълков фреш

Ябълките са източник на пектин, а това стимулира движенията на червата. Освен това осигурява сорбитол, популярен със слабителните си свойства. Тези съставки в комбинация помагат за облекчаване на запека по време на бременност.

В случай, че стомахът ви проявява чувствителност към твърди плодове, пийте пресен ябълков сок. За още по-добър ефект прибавяйте и малко ленено семе.

Консумирайте семена от чиа

Семената от чиа са доста богат източник на диетични фибри. Те могат да подобрят движението на червата. Също така абсорбират водата, ако са накиснати предварително, като по този начин добиват гелообразна консистенция. Тя лесно облекчава запека. Семената може да ги добавяте към кисело мляко, мюсли закуски и смутита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com