Как да спестим пари от подаръци за Коледа?

3127
Как да спестим пари от подаръци за Коледа?
Снимка: iStock/Guliver

С наближаването на коледните и новогодишни празници въпросът за спестяването на пари от подаръци става актуален за мнозина. Но в същото време той е и твърде деликатен: нали искаме нашият подарък да зарадва друг човек? Така или иначе, и възрастните, и децата обичат и очакват тези приятни изненади - подаръците.

Ако сте забелязали, че харчите за коледно пазаруване повече от планираното, е добре да се съобразите с някои полезни съвети - те ще ви помогнат да бъдете по-спестовни.

1. Изготвяне на списък

Наличието на списък е едно от основните правила при покупките за Коледа и Нова година.

Не е зле да помислите предварително какви подаръци и на кого планирате да подарите. Възможно е според резултатите списъкът с покупките и, съответно, разходите да бъдат намалени. За всеки случай е по-добре да имате алтернативни идеи за подаръци, ако се окаже, че точно тези, желаните от вас, липсват в магазина.  

2. Пазаруване онлайн  

За да избегнете ситуацията по време на празниците, в която изкушението на блестящите рафтове и витрини надделява над разума, онлайн-пазаруването може да бъде добра алтернатива на класическия „шопинг“. Когато пазарувате онлайн, е по-лесно е да избягвате импулсивни непредвидени покупки, резултат от радостни моментни настроения. А и в интернет цените може да се сравняват бързо и лесно, за да спестите някой и друг разход.  

Но имайте предвид, че в предпразничния период онлайн-магазините получават голям брой поръчки, което усложнява доставката. Ето защо, за да получите стоката навреме, препоръчително е да я поръчате по-рано.      

3. Опитайте се да не купувате в последния момент 

Пазаруването в състояние на предпразнична паника поради евентуално закъснение обикновено завършва с купуване на немного подходящи вещи. Когато излезете да пазарувате в последния момент, не само усещате известен психологически дискомфорт, но и харченето на пари, сякаш от само себе си, има тенденция да расте.

15 щури и забавни късмети, които да сложите в коледната баница

На празничната трапеза на Коледа и Нова година традицията повелява да се постави питка или вкусна баница с весели пожелания и късметчет...

Най-добре е да се споразумеете с приятелите и семейството си колко пари трябва да похарчите за подаръци един на друг (въпреки, че така подаръчната романтика ще смъкне малко своя градус) - и опитайте да се придържате към тази сума.            

Също така, би било добре да отделите малко пари за периода след Нова година, за да не харчите цялата си заплата за радостното коледно-новогодишно пазаруване. Все пак, животът си продължава и след празниците... 

4. Един подарък за двама 

Много ефективна практика е даване на подаръци на семейни двойки - минава се с един подарък за двама. В този случай, разбира се, е желателно това да е нещо за дома, тоест универсално. Само, за Бога, избягвайте да подарявате кухненски артикули – жените ненавиждат това! Не, не мразят самите сервизи или тенджери, а да им бъдат подарявани. Има различни обяснения за тази мистерия, но нека това си остане малка загадка на прекрасните дами. Все пак може да се предположи, че доста от тях не обичат да ги възприемат в образа на готвачки – макар че, от друга страна, тоест, от мъжка гледна точка: какво пък толкова лошо има...

6. Избягвайте готови комплекти 

Най-оригиналните пожелания за Коледа

В навечерието на най-светлия християнски празник Коледа събрахме за вас някои от най-оригиналните и красиви пожелания за този прекрасен...

Няма нужда да подарявате предварително опаковани комплекти, например шампоан + балсам + тоалетен сапун + дезодорант - и всичко това в подаръчна кутия. Подберете отделни подаръци, ще ви излезе с 20-30% по-евтино. Пък и така имате възможност за избор на по-качествени или по-подходящи предмети в сравнение с тези, които се продават в готов комплект.            

7. Ръчно изработени

Ако жените имат желание (и възможност) да плетат или шият, може да изработят интересен и очарователен сувенир, в който да включат и свои собствени, оригинални идеи. Пък и така съвсем ще влязат в образа на прекрасните дами от рицарските времена, когато шев и кройки са били техни основни занимания, докато чакат победоносния си съпруг да се завърне в замъка от поредния рицарски турнир или кръстоносен поход. В интернет винаги могат да намерят много подсещания как да създадат нещо впечатляващо.

Това се отнася и за мъжете, които умеят да майсторят това-онова от дърво, метал или обикновена тел. Интернет и тук е добър подсказвач.

9. Спестяваме от опаковка  

Как да декорираме дома си за Коледа според фън шуй?

Коледа е най-вълшебният и магичен момент от годината. Нека ви разкажем за няколко съвета как да декорирате своя дом според фън шуй за п...

Много по-евтино е да закупите хартия и панделки в обикновен магазин и сами да опаковате всички подаръци вкъщи.   

10. Съберете се в компания

Ако имате планове да се съберете в нечий дом, може предварително да се уговорите с поканените приятели. Така ще съберете прилична сума за достоен подарък на домакините.

 11. Не всичко струва пари

Да не забравяме, че една приятна ски-разходка в гората с горещо кафе и шоколад в раниците също е великолепен подарък - както за стари, така и за млади.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com