Как да възстановим черния си дроб след сериозен запой

11061
Как да възстановим черния си дроб след сериозен запой
Снимка: iStock/Guliver

Един празник не може да мине без весели наздравици. Някои делнични дни – също. Консумацията на алкохол е вреден навик, ако разбира се с него се прекалява. Той може сериозно да навреди на черния дроб и да се стигне до животозастрашаващи заболявания като цироза, рак и други проблеми. Ето защо е важно да ограничите консумацията на алкохол, ако сте свикнали да надигате чашката повече от необходимото.

Все пак учени от китайския университет в Джилин откриват начин за възстановяване на черния дроб. Те правят експеримент с мишки и откриват, че макар черният дроб да бъде увреден заради прекомерна консумация на алкохол, той може да се възстанови. Китайците разбира, че вещества, наречени лактобацили, които са част от ферментиралите млечни продукти и пробиотиците, оказват положително влияние върху чревната флора и черния дроб.

Веществата лактобацили могат да бъдат намерени в кефира, заквасената сметана, меките сирене, изварата, киселото мляко, ферментиралото мляко. Те са част от пробиотиците, които благоприятстват здравето на червата и укрепват имунната система. В изследвания е установено, че те подобряват имунитета на лигавицата и метаболизма на черния дроб.

В проучването за установяване на това дали черния дроб може да се възстанови след употреба на алкохол са използвани мишки, на които е даван алкохол в рамките на 8 седмици. През последните две седмици от проучването мишките са получавали гранули с лактобацили и са били на високомазнинна диета. В гранулите е имало и мляко на прах, суроватка на прах и други.

Според резултатите от изследването, заради консумацията на алкохол лактобацилите намалели, а киселинността на червата се понижила. Имало е растеж на патогенни бактерии. Въвеждането на специалните гранули в менюто на мишките допринесло за възстановяване на чревната флора, понижено трупане на мазнини и облекчаване на възпаления черен дроб.

Появил се пробиотичен ефект като положителните бактерии в червата се увеличили за сметка на отрицателните. Освен това се понижило нивото на липополизахарид, свободни мастни киселини и малодиалдехит в черния дроб.

Заключението на китайските учени е, че лактобацилите намаляват натрупването на мазнини в черния дроб, както и възпалителните процеси в него. Това проучване би могло да бъде основа за създаване на лекарства за лечение на заболявания на черния дроб. Освен това се знае, че ферментиралите млечни продукти съдържат вещество, което помага да лечение на черния дроб при прекомерна употреба на алкохол. Разбира се, не е нужно да се стига до това да имате проблеми с органа. За целта може да ограничите алкохолните напитки от менюто си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com