Как е по-полезно да ядем ябълка: със или без кората?

4499
Как е по-полезно да ядем ябълка: със или без кората?
Снимка: iStock/Guliver

Решението дали да ядем ябълка със или без кората често предизвиква дебати сред здравните ентусиасти и диетолозите. И двата варианта идват със своя набор от ползи, а изборът в крайна сметка зависи от индивидуалните предпочитания и здравни цели.

Яденето на ябълка с кората осигурява значително повишаване на хранителните стойности. Кората е богата на диетични фибри, особено на неразтворими фибри, които подпомагат храносмилането и насърчават чувството за ситост. Това може да е от полза за тези, които искат да контролират теглото си или да подобрят здравето на храносмилателната система. Освен това кората съдържа антиоксиданти, включително кверцетин и катехини, които допринасят за цялостния антиоксидантен профил на плода. Тези съединения се свързват с различни ползи за здравето, като например намаляване на възпаленията и поддържане на здравето на сърцето.

Освен това кората на ябълката е чудесен източник на витамини и минерали. Тя съдържа витамин С, основен хранителен елемент за имунната функция и здравето на кожата. Оставянето на кората непокътната гарантира, че ще получите максимална хранителна стойност от ябълката. Включването на кората в диетата ви може да бъде особено полезно за хора, които искат да подсилят имунната си система или да подобрят жизнеността на кожата си.

Още: Късните ябълки са готови за събиране, когато видите ТОВА

От друга страна, някои хора предпочитат да обелят ябълките си поради личен вкус или съображения, свързани с храносмилането. Кората може да бъде леко горчива или твърда за някои хора, а обелването на ябълката осигурява по-гладък и сладък вкус. Освен това хората с чувствителен стомах или определени стомашно-чревни заболявания могат да открият, че премахването на кората намалява риска от храносмилателен дискомфорт.

Когато обмисляте дали да консумирате ябълка с или без кората, е изключително важно да вземете предвид начина, по който е отгледан плодът. Традиционно отглежданите ябълки могат да съдържат остатъци от пестициди по кожата, поради което е препоръчително да се измият или обелят. Изборът на органични ябълки обаче може да намали вероятността от излагане на пестициди, което ви позволява да се наслаждавате на хранителните ползи от кората без притеснения.

Изборът да се яде ябълка с или без кората зависи от индивидуалните предпочитания, здравните цели и източника на плода. И двата варианта предлагат хранителни ползи и хората могат да вземат информирано решение въз основа на вкуса, храносмилателната поносимост и желанието да увеличат максимално приема на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. В крайна сметка включването на ябълки в диетата, независимо дали с или без кората, е полезен избор, който допринася за цялостното благосъстояние.

Източник: Times of India

Още: Полейте ябълката с това преди падането на сланата, за да има повече плодове следващата година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com