Как гневът вреди на здравето ни?

3664
Как гневът вреди на здравето ни?
Снимка: iStock

Няма да бъдете наказани за гнева си, ще бъдете наказани от гнева си – много точен израз, който побира много смисъл в няколко думи. Как можем да бъдем наказани от гнева си? Това негативно чувство води до емоционални решения, за които по-късно ще съжалявате. Много кавги завършват с насилие и подобно негативно чувство се отразява негативно пагубно на здравето. Като резултат, гневът ще накаже не само ума, но и тялото. И така, как точно тази емоция би навредила на здравето ви?

Откъде идва гневът?

Първо трябва да разберете откъде идва първото усещане на това емоционално състояние. В самото начало амигдалата, една от най-простите части на мозъка, се активира в мозъка, след това амигдалата дава сигнал на хипоталамуса, който от своя страна предава сигнал на хипофизната жлеза. Хипофизната жлеза отделя адренокортикотропен хормон, а след това надбъбречните жлези отделят хормоните на стреса: адреналина, кортизола и норепинефрина. Гневът е емоция, която се създава от тялото ви, което означава, че може да повлияе на функционирането му.

Как гневът засяга мозъка?

Един от компонентите на гнева е кортизолът. Има отрицателен ефект, който засяга особено префронталната кора (PFC) на мозъка и хипокампуса. Именно в тази част протичат най-сложните процеси, включително мисленето. PFC отговаря за вниманието, логическо мислене, памет, способност за разсъждение и планиране; играе роля в поставянето на цели и постигането на резултати. Хипокампусът е отговорен за дългосрочната памет (това са нашите спомени от миналото, които включват цялото ни знание и опит).

Тази част от мозъка ни помага да запомним конкретни събития, дати, факти. Като цяло, това е търсачка на нашите спомени, която помага за извличането на необходимия тип информация. Освен това ефектът върху хипокампуса ще се отрази и на краткосрочната памет, а виновен е хормонът на стреса кортизол. Когато е преекспониран, обогатява невроните с калций, който може да унищожи клетките. В излишък този хормон намалява нивото на серотонин, който е отговорен за доброто настроение и чувството на радост и щастие.

Как гневът засяга тялото?

Тук негативно влияят и хормоните на стреса, които биха могли да подкопаят здравето, а виновниците отново са кортизолът и норепинефринът, към които се присъединява и адреналинът. Надбъбречните жлези произвеждат хормони на стреса, които предизвикват прилив на кръв към мускулите. Усещаме го като чувство, което ни кара да бягаме или ни подтиква да се борим. Хормоните на стреса имат този тип ефекти върху нашата сърдечно-съдова система:

·        Повишаване на кръвното налягане;

·        Забързване на ритъма на сърцето;

·        Увеличават нивата на кръвната захар;

·        Увеличават нивата на мастни киселини в кръвта;

Когато не можем да идентифицираме причината за стреса, ние значително увеличаваме риска тези симптоми да се превърнат в хронична категория, а постоянният стрес върху сърдечно-съдовата ни система може да доведе до инфаркт или инсулт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Кои жени са по-склонни да имат момчета - може да се изненадате от отговора

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 20 - 26 май 2024

Няколко начина да се защитите от негативни влияния

7 типа мъже, които никога не изневеряват, но не бързайте да се радвате

Готвач разкри кои са най-добрите картофи за пържене

След тези 7 комплимента всяко свястно момиче ще си тръгне

Махнете ги незабавно: 5 неща, на които не им е мястото в хола

Защо е добре да ремонтирате дома си през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com