X
 
 

Как лешоядът Нелсън бе задържан като шпионин в Йемен

2002 0
photo of Как лешоядът Нелсън бе задържан като шпионин в Йемен
Снимка: Калоян Христов
Бял лешояд, маркиран с чип в България, е задържан като шпионин в Йемен. За куриозната случка разказа Ивелин Иванов от „Зелени Балкани”, отговорник за програмата за възстановяване на лешоядите в България.

Миналата есен птицата влиза в една от клетките, изградени от Фонда за дивата флора и фауна в Кресненския пролом. Ролята на тази клетка е да освобождава белоглави лешояди, за да се заселят те в района, уточни Иванов. Дивата птица вероятно е от популациите в Сърбия или Хърватия, уточни той в интервю за bTV.

Рядък вид птица бе дарен на България

  Екип на Зелени Балкани посрещна на летище София ценен гост - мъжки черен лешояд, предоставен безвъзмездно на страната  ни ...

Природозащитниците кръстили птицата Нелсън на една организация в Ирландия – „Нелсън тръст”, която дарява устройствата за чипиране – джипиес предавател. На чипа има координати на „Зелени Балкани" и на Фонда за дивата флора и фауна.

След България птицата стига но Саудитска Арабия, където българските природозащитници получават сигнали от нея, влиза в Йемен, след което се връща отново в Саудитска Арабия.

Когато се връща в Саудитска Арабия, наведнъж изпраща всички сигнали с историята къде е била в Йемен и някъде октомври – ноември вече губим изцяло сигнала с птицата, понеже лешоядът се установява трайно да зимува в Йемен, обясни Ивелин Иванов.

По думите му птицата е изпаднала в бедствена ситуация заради липсата на храна – отпаднала е физически, и затова местни хора от Йемен успяват да я заловят и

започват да я отглеждат в двора си. Хората искали да се погрижат за птицата. Други пък я снимат и я публикуват в социалните мрежи, и към българските природазащитни организации заваляли имейли с предложения птицата да бъде върната в България срещу възнаграждение.

МОСВ търси виновниците за унищожаване на популация на белоглав лешояд

Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова е изпратила писмо до колегата си от МВР Пламен Узунов за бързо разследване...

Активизирали се и властите в Йемен заради устройството, което е монтирано на лешояда.

„Проправителствените местни сили конфискуват птицата със съмнения, че устройството, което е монтирано на нея притежава камера, и всъщност е обявена за шпионин, влязъл в територията на проправителствените сили, които били подкрепяни от Саудитска Арабия, пък бунтовниците били подкрепяни от Иран и всъщност в този конфликт е заподозрян нашият лешояд, че извършва шпионска дейност на територията на Йемен”, каза още Иванов.

Френска организация поискала от военните да вземе птицата, но първоначално не я дали, защото е шпионин.

Вдигнал се шум в медиите в Западна Европа. Йеменското посолство в България се намесило, след което властите върнали чипа на птицата в България.

В момента Нелсън е в столицата на Йемен, възстановява се и ще бъде пуснат в природата. Очаква се белоглавият лешояд да се върне, там където е излюпен.

Екип за борба с отровите със специално обучено куче се включи в търсенето на отрови в Кресна

Eдинственият в страната екип за борба с отровите се включи в търсенето на отрови и отровни примамки в Кресненското дефиле. Специално об...

Снимка: архив

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Реакциите на всяка зодия в конфликтна ситуация

Конфликтите са нещо, с което се сблъскваме ежедневно. Без значение дали става въпрос за спор с колега, роднини или просто проблми с трафика, конфликтите...