Как лесно да пестим пари, без дори да усещаме?

21502
Как лесно да пестим пари, без дори да усещаме?
Снимка: Actualno.com

За много хора пестенето на пари е трудно нещо. Те смятат, че се изисква дисциплина, плануване и правене на сложни хватки, равносилни със счетоводството на голяма корпорация. Истината е, че има три лесни начина, които може да ползвате, за да спестявате пари много лесно - дори автоматично. В тази статия ще ви споделим някои от тях. Започваме с най-лесната, за да стигнем до най-трудната за прилагане. Общото е, че не искат много усилие и много бързо могат да станат добри навици. 

Стотинки в буркан

Как да живеем така, че да пестим поне 500 лева на месец?

Сумата в заглавието може да ви се струва нереална, но в зависимост от начина ви на живот тя може да бъде дори по-висока. В тази статия ...

Всеки ден като се прибирате от работа вкъщи, обърнете джобовете си и изсипете всичките си стотинки в един буркан. Правете това всеки ден, без изключение, но не пипайте тези пари. Може да навиете цялото семейство да го прави. Нека бурканът да бъде по-голям, за да не се налага да го изпразвате често. Когато той се напълни, изпразнете сумата, сортирайте я и я пребройте. След това идете да обмените дребните пари за едри ги вкарайте в сметка или на друго място, на което да стоят безопасно, за да не ги харчите. Може да видите колко ще спестите за година по този начин. 

Правилото на 10%

Вторият начин е правилото на 10%. Може да го правите като отделяте 10% от всеки приход, който получавате и ги заделяте в спестовна сметка. Това работи добре ако получавате заплатата си всяка седмица или пък ако парите ви идват от различни места. Една десета от приходите ви може да изглежда малко, но спазвайте правилото стриктно за една година и ще видите колко пари ще съберете. 

Фиксираното парче от пая

8 начина да харчите по-малко за необходимите стоки в кризата

Финансовата криза, инфлацията, намаляващите доходи и растящите цени изправят редица домакинства пред финансови затруднения и ги принужд...

Намислете си една сума, която искате да спестявате всеки месец. Например, 200 лева. И всеки месец без изключение, когато плащате сметките си, имайте предвид, че трябва да заделите тези пари. Мислете това не за нещо компромисно, а като сметка, която трябва да платите на всяка цена. Както сметката за тока - ако не я платите, ще го спрат. Наложете същата степен на важност. Разбира се, трябва да определите сума, от която да не пострада качеството ви на живот. По този начин може и да не спестите най-много пари, но ще имате точна представа за спестяванията си за една година. И ще следвате правилото на повечето богати хора - да харчиш останалото след като си спестил, а не да спестяваш останалото след направените харчове. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Различни хранителни вещества ли имат яйцата с бяла и кафява черупка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно