Как най-лесно да свалим високата температура при куче?

9754
Как най-лесно да свалим високата температура при куче?
Снимка: Banijay Rights

Температурата е показател за здравето, както при хората, така и при много животни. И ако показанието на човек се счита за нормално в района на 36,6-36,9°C, тогава няма начин да изпробваме нашите стандарти върху кучета.

По правило температурната норма за кучета е в следния диапазон: 37,5-39 ° C, но си струва да се вземат предвид "размерите" на домашния любимец:

- За декоративни животни (малки - той териер, чихуахуа) - 38,5-39°C.

- За средните породи (дакел) нормата е 37,5-39°C.

- За едрите и особено едрите (овчарка, лабрадор) - от 37,4 до 38,3°C.

Ако мислите, че кучето ви има треска, първо изключете възможността от прегряване. В крайна сметка кучетата не се потят, точно като котките, така че могат бързо да прегреят и дори да получат топлинен удар.

И ако показанията са паднали, кучето ще трепери, ще се опита да се стопли, може да забележите треперене. Ниската температура може да има различни типични и нетипични симптоми:

·         Слаба активност, повръщане.

·         Летаргия, нежелание за игра и подчинение.

·         Гладна стачка.

Високата температура може да е резултат от стресова ситуация, прекомерно натоварване по време на тренировка и др. Симптомите могат да включват:

·         Затруднено дишане.

·         Горещ нос, уши и подложки на лапите.

·         Кучето може да почувства гадене и да загуби сила.

Как да си изберем най-доброто куче?

Причини за треска при кучета

Какво да направите, ако кучето ви има треска? Всичко зависи от причината, поради която е възникнала. Така че при кученца (без значение каква порода) до шест месеца телесната температура може да бъде леко повишена. Влияят се от растящи зъби, стрес, чести ваксинации, интензивен растеж, както и коригиране на механизма на терморегулация.

При възрастни кучета температурните колебания възникват поради следните причини:

1.       Прегряване. Това може да е от дълъг престой на топло или след затваряне в задушно помещение (кола). Трябва да реагирате незабавно: заведете домашния любимец на хладно място и му дайте хладна вода. Ако вашето куче получи топлинен удар, е необходима медицинска помощ.

2.       Ваксинация. На кучетата се поставя приличен брой ваксини, но след всяка от тях може да се наблюдава увеличение на t през първите няколко дни. Това е нормална реакция към лекарството и обикновено няма причина за безпокойство.

3.       Отравяне. Ако кучето яде или пие нещо, което не трябва, тогава треската е една от нежеланите реакции на тялото, заедно с повръщане или диария. Тялото на вашия домашен любимец се нуждае от детоксикация.

4.       Стрес. Термометърът може да се покачи за кратко, ако кучето е под силен стрес. Това може да е умора, промяна на мястото на пребиваване, посещение във ветеринарна болница или раздяла с любим собственик. Всичко, от което се нуждаете, за да свалите температурата, е спокойствие.

5.       Инфекции. Абсолютно всеки тип инфекция може да провокира растежа на т - гъбична, вирусна или бактериална инфекция. Тук всеки случай е специален.

6.       Акари. Ухапването от кърлеж също може да причини треска и не може да се лекува без медицинска помощ. И добре е, че температурата е първият признак на ухапване, на животното може да се помогне ефективно, ако този симптом бъде забелязан навреме.

Кое е най-доброто куче пазач?

Как да проверите температурата на вашето куче?

Преди да измерите температурата на вашето куче, трябва да го подготвите за това, защото процедурата не е приятна. Успокойте животното и го поставете настрани. След това идва най-неприятната част: трябва да повдигнете опашката на животното и да поставите ректален термометър в ректума.

Ако термометърът е живачен, задръжте го поне 3 минути, тогава резултатът ще бъде точен. А електронният сам ще изписка като мери показателите. Бъдете готови за факта, че вашият домашен любимец може да се бори и дори да използва зъбите си, така че е по-добре да привлечете помощта на втори човек.

Как най-лесно да свалим високата температура при куче?

Необходимо е да поставите лед върху врата и вътрешната част на бедрата, ако това не е възможно, навлажнете козината на животното със студена вода и дайте малки порции хладка вода за пиене. Не трябва да прилагате антипиретици или да давате хапчета сами у дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com