Как най-лесно се боядисват яйцата?

15649
Как най-лесно се боядисват яйцата?
Снимка: iStock

В навечерието на празника Великден мнозина се чудят как да оцветят яйцата с естествени бои, така че да станат ярки и красиви, но безопасни за деца и възрастни - да не предизвикват алергични реакции, да не оцветяват ръцете и съдовете.

Препоръчително е предварително да се подготвите за боядисване на великденски яйца: трябва да съберете необходимите съставки, да купите пресни яйца с бели черупки, да подготвите голяма тенджера с дебело дъно от неръждаема стомана или с покритие, устойчиво на петна, купи, решетъчна лъжица и други кухненски прибори.

Оцветяване с люспи от лук

На първо място в списъка с естествени и достъпни хранителни оцветители за великденски яйца е лучената люспа. Този прост метод е бил използван в древни времена за боядисване на раковини в злато и бордо.

И така, за да приготвите оцветителя, съберете обелките от бял и червен лук в тенджера, колкото повече обелки има, толкова по-ярки ще се окажат черупките. Залейте люспите със студена вода, оставете да заври на среден огън, след това оставете да къкри половин час, отстранете от огъня, охладете и прецедете. Багрилото е готово!

В получения разтвор внимателно поставете суровите яйца, поставете тенджерата на слаб огън и ги варете за 15-20 минути. Ако яйцата не са достатъчно ярко оцветени, можете да ги оставите да продължат да се боядисват в разтвора, докато придобият желания нюанс. Боядисаните яйца трябва да се поставят да изсъхнат върху хартиена салфетка, така че да изглеждат красиви.

Най-новият начин за боядисване на ЯЙЦА. Получават се феноменални!

Оцветяване с люспи от лук и брилянтно зелен мрамор

Друг лесен и интересен вариант е да боядисате яйца за Великден в красив мраморен нюанс. Трябва предварително да закупите зелено в аптеката (разтвор, а не молив), да намерите ненужен найлонов чорап, да съберете люспи от лук и да ги смелите на фини трохи в блендер. След това напръскайте суровите яйца с вода и още мокри ги оваляйте в трохите от лучените люспи. Закрепете плътно полепналите по черупката люспи върху повърхността на яйцата с помощта на найлонов чорап.

След това разтворете бутилка брилянтно зелено в 1 литър студена вода, внимателно потопете приготвените яйца в разтвора и ги гответе на слаб огън за 15-20 минути, след това ги извадете с решетъчна лъжица в гевгир, изплакнете със студена вода, отстранете найлоновия чорап от всяко яйце и изплакнете отново обилно, така че кората от лук да се отмие напълно. Поставете чисти и красиви мраморни яйца да изсъхнат върху хартиена салфетка.

Боядисване с червено цвекло в розово

С прясно изцеден сок от червено цвекло можете да боядисате яйца за Великден в елегантно розово.

С помощта на сокоизстисквачка изцедете сока от цвеклото, изсипете го в тенджера или дълбока купа и в него потопете предварително сварените яйца. За да боядисате наситен цвят, трябва да оставите яйцата в боята за една нощ, а ако искате да получите светло розово, са достатъчни 2-3 часа. Подсушете готовите яйца върху салфетка.

Боядисване на яйцата - какво символизира всеки цвят

Боядисване с коприва или спанак в зелено

За боядисване на яйца за Великден можете да използвате или суха коприва, която трябва да купите в аптеката, тя ще даде по-тъмен билков тон, или прясна коприва, която ще даде изумруден тон. Използването на пресен или замразен зелен спанак по същия начин създава наситен изумрудено зелен цвят на черупката на яйцето.

Методът е много прост. Листата от някоя от горните зеленчуци трябва да се поставят в тенджера с вода, да се доведе до кипене, да се намали котлона, да се вари 20-25 минути, след това да се охлади и да се прецеди.

Потопете суровите яйца в готовата боя и гответе 15-20 минути на умерен огън. Веднага щом черупката достигне желаната яркост, извадете яйцата от багрилото върху салфетка и изсушете.

Тюркоазено оцветяване със зелен чай

Можете да боядисате яйца за Великден в приятен тюркоазен нюанс с обикновен зелен чай.

За 1 литър вода трябва да вземете 100 грама насипни чаени листа, да ги запарите с вряла вода, да покриете с капак и да оставите да вари 5 минути. След това трябва да прецедите и да потопите предварително сварените яйца в получения разтвор, да ги държите 15-20 минути и да проверите резултата от оцветяването. Подсушете готовите яйца върху салфетка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com