Как от нищото е създадена майонезата - научете нейната история

10106
Как от нищото е създадена майонезата - научете нейната история
Снимка: iStock

Майонезата е сред най-популярните вкусови добавки днес. Произвежда се от яйца и олио. Тези два продукта се комбинират с кисела течност като оцет или лимонов сок. Майонезата се използва за различни цели - приготвяне на сандвичи и бургери, за салати, като подправка към ястия. Поради свойството си да “овлажнява”, майонезата се използва  в кулинарията с някои нетрадиционни цели, например като марината за пиле, дори за сладкиши.

Днес майонезата е прочута в целия свят и е част от кухнята на различни култури. Но знаете ли как е създадена?

Произход на майонезата 

Повечето историци се съгласяват, че майонезата е създадена през XVIII в. Следи от подобен на майонеза продукт са открити още при древните египтяни и римляни, които са използвали комбинацията от зехтин и яйца като добавка в своето меню.
Но заслугата за изобретяването на съвременната майонеза е на френски готвачи. Днес майонезата представлява гъста подправка, направена от комбинацията от мазнина, яйца, оцет и подправки.

Пристанище Маон, Менорка

Според кулинарната история майонезата за първи път е приготвена от френски готвач през 1756 г. като част от менюто за честване на превземането на остров Менорка. През XVIII в. се водят войни за завладяване на средиземноморския остров Менорка с главен град Маон, или Майон. През 1756 г. французи нападат остров Менорка, първата битка в Европа от Седемгодишната война.

По това време сосовете се приготвят от сметана и яйца. Френският готвач имал нужда от сметана за соса, но не открил никъде наоколо. Тогава я заместил със зехтин. Тази спонтанна импровизация довела до приготвянето на първата майонеза, която била приета добре от всички гости, включително от херцога, победител в битката. Така този сос започнал да се нарича “Маонски сос” или “Майонски сос”, което постепенно се превръща в “майонеза” за по-кратко.

Можете да си направите цял буркан домашна майонеза за 30 секунди

Испанската версия за произход на майонезата

Испанските историци също имат претенции, че са взели участие в изобретяване на майонезата. Алтернативна история разказва, че френският готвач в Маон не е изобретил сам майонезата, а е научил тази рецепта от местните хора от Менорка, Испания. 

Прочутият френски готвач Мари-Антоан Карем има заслуга за подобряване на оригиналната рецепта. Той добавя концепция за изсветляване на майонезата чрез приготвяне на емулсия от зеленчуково олио и яйчени жълтъци. Рецептата му става популярна в цял свят.

Майонезата в Америка

През XIX в. майонезата навлиза в Америка. Най-напред там се използва като луксозна хранителна подправка и се предлага в изискани ресторанти. Заслугата майонезата да влезе във всяка кухня и да стане достъпна за всички е на Ричард Хелман, основател на марката Hellman. През 1912 г. той отваря кулинарен магазин в Ню Йорк. Ричард и съпругата му приготвят майонеза у дома, използвайки я като съставка в различни салати, които продават в магазина си.

Вместо майонеза – ето какво може да ползвате

Постепенно майонезата започва масово да се използва в салати. Клиентите започват да го питат дали майонезата се продава като отделна съставка. Осъзнавайки огромната й популярност и търсенето й като подправка, Хелман започва да произвежда майонеза в огромни количества и да я продава на едро. В неговата майонеза се добавят оцет, захар, сол и други подправки. Най-напред майонезата се пакетира в малки дървени съдове, а по-късно и в стъклени бурканчета. С нарастване на търсенето, се създава първата фабрика за производство на майонеза в Астория, Орегон.

Как да си приготвим сами майонеза у дома. Ето една класическа рецепта. Тъй като се прави без консерванти, може да издържи не повече от 4 дни за разлика от тази в магазините, която е много трайна заради добавките.

Класическа майонеза

Продукти
* 400 мл олио
* 2 средно големи яйца
* щипка сол
* 1 с. л. прясно изцеден лимонов сок

Приготвяне
* Изсипете олиото и яйцата във висок и тесен съд. Добавете подправките.
* Включете пасатора на висока степен и го допрете до дъното на съда. Разбивайте в продължение на около 10 секунди, като бавно изтегляйте пасатора нагоре.
* До няколко минути майонезата е готова.

Важно е яйцата да бъдат на стайна температура, а не прекалено студени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com