Как перфекционизмът ви вреди и може ли да е опасен?

2460
Как перфекционизмът ви вреди и може ли да е опасен?
Снимка: iStock

Пренаписвате ли безкрайно имейлите си, преди да натиснете изпращане? Или смятате себе си за провал, ако колега или съученик се справят по-добре с дадена задача?

Тази интензивна потребност да се избягват грешки се нарича перфекционизъм - и тя не ограничава само хората в ежедневния им живот.

Въпреки че перфекционизмът не е медицинско състояние сам по себе си, тези тенденции могат да окажат сериозно въздействие върху нашето психическо и физическо здраве. И това е различно от черти, базирани на постижения, като амбиция. Амбицията действа като енергизатор, кара ни към успех и ни вдъхновява да правим повече.

Понякога обаче гредите ни започват да се движат – например, ако постигнете цел, но веднага сте недоволни от представянето си. Когато самочувствието ви започне да се заплита в постигането на целите си или да постигнете всичко както трябва, тогава амбицията може да навлезе в перфекционистична територия.

Ето какво трябва да знаете, ако се идентифицирате с това, че сте перфекционист.

Може ли перфекционизмът да бъде нещо добро?

Перфекционизмът може да бъде здравословен в смисъл, че кара хората да си поставят и достигат високи цели. Те могат да бъдат много креативни в опитите си да преследват тези неща - и всичко това е хубаво нещо. Но перфекционизмът се превръща в проблем, когато някой се фокусира върху избягването на провала на всяка цена.

Това ви прави твърде самонакзващи се, което води до чувство на безполезност, ако не успеете в нещо, ако направите грешка или ако не постигнете определени нива на съвършенство.

Има ли различни видове перфекционисти?

Има широк спектър от перфекционизъм и хората могат да станат перфекционисти в една, няколко или много области от живота си и по различни причини.

Скалата за многоизмерен перфекционизъм (MPS) е инструмент за оценка, разработен за първи път през 1990 г., и измерва тенденции като нечия загриженост за допускане на грешки, чувство за отговорност към родителските очаквания и нужда от ред и организация. Оттогава тази скала е преоценена и усъвършенствана, сега дефинира три различни вида перфекционизъм:

Смъртоносните тайни за красота от миналото

Социално предписаният перфекционист

Този тип перфекционизъм идва от вярата, че другите изискват безупречност от вас.

Тази черта може да принуди хората отчаяно да се стремят към съвършенство, страхувайки се, че нещо по-малко ще доведе до това другите да ги отхвърлят или да ги оценяват негативно.

Изследвания от Frontiers in Psychology също свързват социално предписания перфекционизъм със сериозни състояния като неправилно хранене и депресия.

Ориентираният към другия перфекционист

Изискването на това съвършенство от вашите връстници – и да станете прекалено критични, ако не отговарят на очакванията ви – е известно като перфекционизъм, ориентиран към други.

Тази черта често се корени в чувство на недоволство и несигурност, а изследванията от Journal of Psychopathology and Behavioral Assessment показват, че ориентираният към други хора перфекционизъм може да ограничи способността на някого да формира подхранващи връзки, да развива интимност с другите или да постига цели за социално развитие.

Самоориентираният перфекционист

Някои съвестни и целенасочени хора поставят високо летвата за себе си и намират радост да работят усилено и да правят това, което правят добре. Но този апетит за успех може да накара хората да поставят невероятно високи стандарти за себе си – навик, който може да се превърне в цикъл на самоориентиран перфекционизъм. Важно е да се разбере, че съвършенството рядко, ако изобщо е постижимо.

Ако целта ни е да постигнем или да бъдем перфектни по някакъв начин, вероятно ще останем разочаровани от себе си, когато неизбежно не достигнем тази цел.

Това повтарящо се чувство на неудовлетвореност може от своя страна да подклажда тревожност, депресия и други психични проблеми.

Как се държат тези зодии, когато ви харесват

Можеш ли да се страхуваш от несъвършенството?

В крайния край на спектъра на перфекционизма лежи ателофобията – парализиращ страх от несъвършенство. Този вкоренен страх надхвърля поставянето на високи стандарти.

Страхът от несъвършенство е вид тревожно разстройство и трябва да се наблюдава медицински, за да не прерасне в саморазрушителна маниакалност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com