Как правилно да съхраняваме билките

2659
Как правилно да съхраняваме билките
Снимка: gate74 / Pixabay

Свежите подправки са едно чудесно допълнения към всяко ястие. Те придават невероятен вкус, а прекрасният им аромат ухае дълго и внася свежест и в дома. Повече от тях можете да си насадите в сандъчета и да държите на прозореца в кухнята, защото са много лесни за отглеждане. Освен, че придават невероятен вкус, те са и много полезни за организма.

Ако нямате възможност да си отглеждате билки сами, можете да си купите такива от пазара, но трябва да знаете и как да ги съхранявате, независимо дали ще ги изсушите, или ще ги замразите, важно е да знаете как да запазите техните аромат и вкус за дълго време. Ето защо днес ще ви дадем няколко съвета за това как правилно да съхранявате набраните от вас или купепи от пазара билки.

Най-лековитите подправки и билки и какво точно лекуват

Има хора, които предпочитат да се лекуват с натурални средства като билките например. В последните години все повече хора прибягват до ...

Ако отглеждате сами билките си у дома, трябва да знаете две важни особености, за това как да ги берете. Едната зависи от сезона, а другата по кое време на денонощието се прави това. Брането на билките е най-добре да става сутрин, след като слънцето отдавна е изгряло, но не е толкова силно и няма опасност да навреди на етеричните масла в листата.

Според сезона за отглеждане и времето за цъфтене, най-подходящия момент за бране на пресните билки е,  когато се формират и разцъфват цветните пъпки. По това време от развитието на растението, в листата се съдържат най-много ароматни масла. По това време можете да използвате и цветовете на билките, защото те също могат да се изполват за овкусяването на салати например или да ги добавите към шишенце със зехтин, за да го ароматизирате.

Набраните билки, можете да съхраните за дълго време или като ги изсушите или като ги замразите във фризера. При сушенето, те запазват своите аромати за дълго време и след това, можете да ги съхранявате в кутии  с месеци. Процесът на сушене е евтин и лесен, но преди това се изисква малка подготовка. За целта трябва да махнете дръжките,  да отстраните пожълтелите листа и да почистите билките от клечки или мушички. След това трябва добре да ги изплакнете с вода и да ги завържете на снопчета. Така вече можете да ги окачите на проветриво и сенчесто място на терасата или балкона и да ги оставите така за поне 3 седмици, за да изсъхнат добре.

При замразяването, както и при сушенето първо трябва добре да почистите билките, да ги измиете и подсушите. След това на снопчета или нарязани ги сложете в подходящи бурканчета, затворете ги добре и ги приберете във фризера. Така винаги ще имате под ръка пресни подправки за своите ястия.

Известни БИЛКИ за всеки ден

Билковите растения могат да ни освежат, отпуснат и възстановят, а за щастие природата има огромно разнообразие, от което да избирате. С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

9 основни грешки при гладене и как да ги избегнем

7 тайни ще ви помогнат да държите наднорменото тегло под контрол

Променя ли се нуждата от сън с напредване на възрастта?

Тези видове брашно са едни от най-здравословните

Има защо тези банани да са най-полезни за здравето

Внимавайте - тези зеленчуци имат много нитрати

Това са напитките, които бавно убиват тялото ни

За какво да използваме мокрите кърпички в ежедневието?

Как се пише: обръщение или обращение?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com