Как се чупи питката на Бъдни вечер по стара традиция?

25606
Как се чупи питката на Бъдни вечер по стара традиция?
Снимка: iStock

Питата в центъра на празничната трапеза

На всеки езически или религиозен празник българите приготвят обредна пита. Питата е в центъра на всяка празнична трапеза, а всички останали ястия се редят около нея. Особена важност и символика тя придобива на Бъдни вечер.
Денят преди Коледа е най-големият зимен празник. Наричат го Малка Коледа, Суха Коледа, Бъдни вечер или Каден вечер.
Всички се събират на трапезата в очакване на раждането на Христос.

Най-голямо внимание стопанките отделят за приготвянето на бъднивечерските и коледните хлябове. Според традицията хлябовете (питите) са три вида според предназначението им.

Това са задължителните постни рецепти за Бъдни вечер

Първата пита е посветена на Коледа. Представлява голяма кръгла пита, наричана още боговица, богова пита, божичник. Върху нея домакините добавят украса от тесто, най-често във формата на цвете или кръст. В Западна България има обичай да се омесва пита със сребърна пара или дори със сламка и мъниста в нея, по които да се гадае за бъдещето.

Вторият вид хляб е посветен на селския поминък - земеделие, скотовъдство, на къщата. От тесто се оформят предмети, свързани със селскостопанската дейност в съответния район и оттук хлябовете се наричат харман, рало, орач, кошара, бъчва.

Третият вид хляб са краваите, приготвени специално за коледарите. За малките коледарчета се омесват коледни крайчета, колачета. По изпичането на краваите коледарите определят коя мома е най-работна.

Най-вкусният тиквеник за Бъдни вечер, готов за 30 минути

Коледната пита

В питата може да сложите сребърна пара, дрянови клонки, различни варива и семки, каквото вие си изберете. Според традицията хлябът е безкръвна жертва и с него може да умилостивим по-висшите от човека сили.
Обредният хляб винаги и с кръгла форма, защото кръгът символизира безкрайността, цикличността в живота и се украсява с форми от тесто - кръстове, узрели житни класове, рало, животни или плодове. Всички те са символ на плодородие и благополучие.

Питката се замесва рано сутрин с най-хубавото и бяло брашно. За приготвянето се избира най-едрата и чиста пшеница. Брашното се пресява три пъти и от него се замесва тесто. В някои региони на страната това се прави с “мълчана “вода, която е донесено от мома при пълно мълчание. Във водата се поставят билки и цветя. Питата се меси от мома или млада булка.

Най-лесната содена питка за Бъдни вечер

Как се чупи питата?

Питката се разчупва от най-възрастния на масата. Вярва се, че той играе ролята на мост (посредник) към предците ни. Питата най-напред се прекадява, вдига се високо над главата на най-малкото дете, разчупва се на кръст  и се нарича “Ей толкова да е високо житото”. Другите отговарят “Амин! Дай Боже!”. Чак след това се разчупва. Първото парче се определя за Богородица или се поставя под домашната икона. Следващото парче е за къщата, за животните и после за останалите членове на семейството. Раздаването става от дясно на ляво - посоката на живота според народната традиция.
Девойките пъхат парче от обредния хляб или питката под възглавницата си преди да заспят, за да сънуват бъдещия си съпруг.

На който се падне парата, ще има най-голям късмет през идната година. Ако парата се падне в парчета на Богородица, късметът ще е за всички. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла
Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Раздялата никога не е лесна, но не е задължително да е краят на света. Независимо дали вие сте инициирали края на отношенията или сте от другата страна,...