Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се мият замъглени чаши

23 декември 2020, 08:15 часа

Смущаващо е да са ви дошли гости, да грабнете чаша от шкафа и макар да знаете, че е чиста, да изглежда мръсна и замъглена. Има няколко причини, които водят до замъглените чаши. Първо проверете водата си - в райони с твърда вода минералните отлагания се натрупват и полепват към стъклени съдове, но и при меката вода има риск от корозия. В някои случаи пък съдомиялната машина може да е надраскала трайно повърхността на стъклото.

Единственият сигурен начин да предотвратите появата на мъглив филм е да миете на ръка с мек сапун и да избърсвате с кърпа, за да не застояват капки. Това важи особено силно за кристалните чаши.

Как да разберете причината за замъгляването?

За да разберете дали се дължи на водата, накиснете малка кърпа в бял оцет и избършете стъклото с кърпата. Ако стъклото се избистри веднага, тогава причината е натрупване на твърда вода. Ако избършете стъклото с оцет и все още е мътно, това е офорт, причинен от корозия и не може да бъде отстранен.

КАК И КАКВО МОЖЕТЕ ДА ПОЧИСТВАТЕ С КЕТЧУП

Можете да премахнете натрупванията, причинени от калциеви и магнезиеви йони, съдържащи се в твърдата вода, като почистите стъклото с ацетон (или средство за отстраняване на лак) и след това измиете с мек препарат. Накисването на чашите в обикновен бял оцет за 15 минути също е друго ефективно домашно лекарство.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес