Как се прави сръбски каймак – уникалното сръбско сирене?

24332
Как се прави сръбски каймак – уникалното сръбско сирене?
Снимка: iStock/Guliver

Сиренето и млечните продукти като цяло са неизменна част от сръбската кухня. В Сърбия трудно ще откриете вегетарианци и вегани, тъй като и месото, и млечните продукти са сред най-консумираните в страната, като в Сърбия на месото са отредени цели 80% от чинията, а само 20% са за гарнитурата, която обикновено е от зеленчуци. И това съвсем не ни учудва, тъй като са толкова вкусни, че няма как да не се превърнат в любимите ви, ако ги опитате.

Млечните продукти до такава степен са залегнали в типичните и традиционни за сърбите ястия, че те дори ги използват за скарата си – рецептата за популярната сръбска плескавица често изисква използване на кашкавал или крема сирене, в ущипците, приготвяни в тази балканска страна, присъства пушеният кашкавал, а сръбският каймак е сред сирената, които са на особена почит в тази страна.

Тази стара рецепта за сирене се предава от поколение на поколение

В Сърбия се приготвя и предлага разнообразие от ферментирали млечни продукти, а страната се слави с производството на най-скъпото сирене в света, наречено Pule, което се прави от магарешко мляко при това от специална порода магарета. Цената му не е достъпна за всеки, тя безсрамно надвишава 2000 лв. за килограм, но вкусът е такъв, че си струва всяка стотинка от сумата. Популярни в Балканската страна са и т.нар. „бели“ сирена, направени от краве, овче и козе мляко, както и сирената, овкусени с подправки, но безспорно водещо си остава сиренето, наречено сръбски каймак.

Сръбски каймак

Преди да ви разкрием тайната на това уникално сирене и как се прави сръбски каймак, държим да ви разкажем за ястието. Така, като киселото мляко е емблема на страната ни, а изварата е част от традицията и културата на балканските страни, така и сиренето е сред най-характерните за Сърбия ястия, а сръбският каймак е именно сирене.

Сръбският каймак се отличава с висока масленост, прилича почти на масло, тъй като се приготвя от сметана с високо съдържание на мазнини. Сръбският каймак също е ферментирал продукт, за чието приготвяне ви е нужно търпение, съчетано с опит, познания и умения.

Как се прави домашно сирене – рецептата, която трябва да си запишете

Как се прави сръбски каймак?

Ако ще правите млад каймак, който прилича на сметана, не се нуждаете особено от време и способности, тъй като технологията е по-простичка, но зрелият каймак изисква търпение. Това са стъпките, които трябва да изминете, ако се вълнувате как се прави сръбския каймак  по оригинална рецепта и ако искате да спазите технологията.

1.       Първо трябва да сварите млякото, което съвсем естествено трябва да е домашно и с висока масленост, а не евтин имитиращ продукт, ако искате да ви се получи рецептата.

2.       Оставете свареното мляко да се охлади.

3.       Отстранете крем-филмът, поставете го в глинени съдове  и ги приберете на топло, без да разбърквате, за да ферментира.

4.       Каймакът често се подсолява, макар да е възможно да се поднесе и безсолен.

5.       Често популярният сръбски каймак се маже върху препечени филийки хляб, които са подходящи за богати му и мазен вкус, нуждаещ се определено от нещо тестено. И тъй като напомня на масло, този сръбски каймак е добра компания на хляба. Може да поднесете и като сос към много ястия. Днес на сръбския каймак се гледа и  като на една от най-популярните и консумирани в страната разядки. Използва се и като съставка към редица ястия, с добавени подправки и замразен на кубчета във формичките за лед, този каймак става идеална част  от сръбската скара и по-специално от пържолите.

Ако ще приготвяте сръбски каймак, имайте предвид, че трябва да почерпите опит не от Източна Сърбия, от други краища на страната, тъй като в източните части каймакът е непознато и непопулярно ястие.

Важно е да се знае, че идеалният цвят на каймака е бяло-жълт, както и че за да постигнете и този идеален цвят и идеалния вкус е от ключово значение да използвате качествено мляко, а не имитиращ продукт. Недостатъчната масленост или млечно съдържание на изходния продукт ще превърнат сръбския каймак в нещо друго, далеч  от това вкусно сирене.

Пресният сръбски каймак се сервира най-често с хляб, използва се като подправка на свинското месо, а сръбският каймак, който е ферментирал, има по-силен вкус, жълт цвят и се използва за сладкиши, както и за сръбския специалитет, наречен gibanica.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com