Как се прави домашно сирене – рецептата, която трябва да си запишете

61738
Как се прави домашно сирене – рецептата, която трябва да си запишете
Снимка: iStock/Guliver

Сигурно ще ви изненадаме, но наистина няма нищо сложно в приготвянето на домашно сирене. Повечето хора смятат, че процесът е трудоемък, но изобщо не е така, стига да имате пред себе си правилната рецепта с точни пропорции. Всеки може в домашни условия да си направи вкусно и неповторимо сирене, дори и с малко количество мляко.

Всичко, което трябва да знаем за това как се прави домашно сирене

Едно от най-важните неща е да използвате качествени хранителни продукти. За предпочитане е да си набавите хубаво домашно мляко. Това ще ви гарантира изумително добър краен резултат.

Преди години нашите баби са приготвяли сиренето от току – що издоено мляко, което още е било топло. Днес това е почти невъзможно, защото малцина се занимават с отглеждането на животни.

Ето какви продукти ще са ви нужни сами да си приготвите сирене:

• 2 литра прясно мляко;

• 10 капки мая за сирене;

• Морска сол.

Начин на приготвяне:

Ето защо не трябва да хапвате сирене преди лягане

Ако някога сте се будували след вечеря със сирене, ще знаете колко досадно може да бъде това. Яденето на сирене преди лягане отдавна с...

Тъй като вероятността сами да си произвеждате млякото е много малка, то трябва да го затоплите до телесна температура. Можете да направите проверката с кутрето си. Температурата на млякото трябва да е около 36-37 градуса.

В никакъв случай млякото не трябва да пари. Когато затоплите основния продукт в тенджера на котлона, добавете към него капките мая за сирене и разбъркайте много добре. Сложете капака на тенджерата и след това покрийте съда с кърпа. Оставете го да почива за час и половина.

Когато мине това време, надникнете в тенджерата. Млякото е започнало да изглежда като желирано. Вземете нож и започнете да го режете. Режете накръст, така че да се образуват малки кубчета. Оставете още 20 минути, в които да се отдели суроватката.

Ако искате перфектното домашно сирене, добавете една капка от тази подправка

Вземете един тензух, който предварително сте намокрили с вода и след това старателно сте го изстискали. Поставете го в тенджера – краищата му трябва да излизат отвън. След това пресипете подсиреното мляко.

Ако искате да премахнете неприятния дъх от маслото или сиренето, направете ето това

Сиренето и маслото са два продукта, присъстващи в почти всеки един хладилник. Проблемът е в това, че понякога забравяме за тях и не сле...

Използвайте точилка, която да поставите над тенджерата. Вържете срещуположните краища на тензуха. Вдигнете точилката, заедно с продукта в тензуха, и оставете за няколко часа, за да може суроватката да се изцеди.

Можете да притиснете с тежест вързопчето, така че да се получи добра форма. Оставете го за една нощ. Когато мине това време, отстранявате тензуха и поръсвате сиренцето с морска сол от всичките му страни.

По ваша преценка, можете да разрежете на няколко парчета или да оставите цяло. Солта трябва да престои върху сиренето за 5-6 часа.

От тези 2 литра мляко се получава малко повече от половин килограм сирене. Струва си да пробвате тази рецепта, крайният резултат наистина е фантастичен.

Ето така се прави вкусно домашно сирене – опитайте и вие!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Как се приготвя майонеза с останалите великденски яйца?

Най-лесните курабийки за Великден

Великденски сладки с майонеза – няма да повярвате колко са вкусни

Различното шоколадово брауни, в което ще се влюбите (ВИДЕО)

Бърз и лесен огретен с патладжан и тиквички

Веган мъфини с банани и какао: Чудесен десерт

Сочни шницели от свинско филе: Стават страхотни

Постна КРЕМ супа с червена леща

Огретен с патладжан и сирене със заливка

Тази традиционна баклава е любима на нашите комшии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com