Как се суши мокър телефон – сложете го в ориз

2890
Как се суши мокър телефон – сложете го в ориз
Снимка: iStock

Макар да сме напълно запознати с вредното и пагубно въздействие на влагата върху смартфона, често се случва да намокрим устройството или да пропуснем да поставим водоустойчив калъф, взимайки мобилното си устройство на плажа. Рискът от сериозна повреда при намокряне на телефона е реален и често се случва да се нуждаете от нов телефон, ако не знаете как да спасите удавения си.

Оказва се, че е по-лесно да изсушите телефона си, отколкото предполагате, и че нямате нужда от сервиз за целта. Споделяме с вас тайната как се суши телефон с ориз – хитър и достъпен трик, който ще спаси телефона ви.

Как да си включа телефона, без да натискам копчето?

Как се суши мокър телефон с… ориз

Първото и най-важно нещо, което следва да направите, е да действате незабавно. Всяко закъснение увеличава риска течността да увреди важни части на устройството ви. Забършете го добре със суха кърпа. Може да преминете към следващите стъпки:

  • Изключете устройството.
  • Ако моделът на телефона ви позволява, разглобете го – премахнете батерия, карта, всичко, което можете и също избършете тези части със суха кърпа.
  • Не си и помисляйте да сложите телефона да се суши до източник на топлина или да го сушите с електрически уред – печка, сешоар. Подобно действие от ваша страна създава допълнителен риск за устройството и увеличава възможността да се нуждаете от нов телефон, защото вашият е фатално повреден.
  • Не събирайте частите и не се опитвайте да включите телефона, за да проверите работи ли. Имайте търпение, макар да е трудно да сте в невидение.
  • Напълнете подходящ по размер според този на телефона ви съд с ориз и заровете изцяло всички части на устройството в ориза така, че да не се вижда нищо от него. Този съвет съвсем не е шега и е доказано работещо решение. Тайната се крие във факта, че оризът абсорбира влагата идеално и попива като гъба водата или течността от телефона ви. Оризът отдавна намира приложение в сигурното и безопасно сушене на намокрени електроуреди. Но трябва да действате бързо, а не да пробвате трика ден, след като е станал инцидентът.
  • Оставете телефона си да престои поне 24 часа в ориза. Внимавайте къде го прибирате, все пак не всеки ще знае, че в купата с ориз се мъдри вашата любима джаджа, която ви свързва със света, пълна с ценна информация, която не искате за загубите.
  • След ден сглобете телефона и се опитайте да го включите. Методът не е 100% гаранция за спасение на телефона. Зависи какъв е моделът, дали е бил защитен с някакъв калъф, колко бързо сте действали, къде и колко вода е попаднала. В повечето случаи, ако изпробвате как се суши мокър телефон с ориз, ще спасите устройството си. Но дори и да не успеете, това няма да го увреди. За разлика от други опити за сушене като поставянето на телефона до печката или друг нагряващ електроуред.

С какво да замените ориза, ако нямате под ръка?

Ако оризът е мираж, отворете кутиите на обувките си и извадете малките пакетчета, пълни със силикагел – анхидрид на силициевата киселина, който поглъща влагата далеч не по-слабо или по-лошо от ориза. Обзалагаме се, че имате кутии с нови обувки под ръка. Най-накрая ще намерите употреба на странните пакетчета, които са мушнати вътре.

Не пропускайте да закупите и водоустойчив калъф, тъй като превенцията е по-добро решение от действията постфактум. Винаги има риск да намокрите телефона си, дори да не сте на плажа – чаша с питие, обърната случайно на масата, мокри ръце, детето, което не слуша, че телефонът не е играчка, тоалетната и забравения смартфон в задния ви джоб… Калъфът не е скъп и ще ви спести много щети, загуба на време, средства и нерви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com