Как трябва да разделяме дрехите преди пране

12064
Как трябва да разделяме дрехите преди пране
Снимка: iStock/Guliver

Светли цветове

Трябва да се отделят от тъканите с тъмни и наситени цветове и да се перат отделно. Може да се комбинират с бели дрехи, тогава те трябва да се перат само при ниски температури (например за освежаване на кратко използвани дрехи). Някои съставки в праха за пране, особено оптичните избелители, могат да унищожат цвета - особено пастелните цветове избледняват след няколко изпирания.

Тъмни цветове

Винаги перете черните и тъмните цветове отделно. Можете да групирате дрехите в цветовете черно, тъмносиньо, много тъмно зелено, лилаво и кафяво (стига да не се боядисват). Черните тъкани обаче се перат най-добре отделно, така че при възможност ги отделяйте от останалото пране.

Бял цвят

Ето защо слагам мокра кърпичка заедно с прането! Резултатите са удивителни

В интернет има много съвети и трикове за подобряване на качеството на прането. Опитните домакини използват топки от станиол за премахва...

Белите материи трябва да се перат отделно с прах за пране или паста за пране с оптичен избелител (това не е паста за измиване на ръцете или премахване на петна). Белите могат да се перат с пастелни цветове, но само при ниски температури и по-скоро без ензими (изсветляващите агенти унищожават пастелните цветове). Белите тъкани, изпрани с цветни дрехи, дори прах за цветни дрехи, бързо посивяват. Първо трябва да се перат белите тъкани, защото пералната машина остава с остатъци от багрила, боядисана или сива вода след пране на цветни дрехи.

Сортиране на дрехи преди пране

Естествените влакна включват: памук, коприна, юта, коноп, кокос, лен, сизал, вълна. Вискозата се произвежда от целулоза чрез химически средства.

Синтетичните влакна включват: полиакрил, полиамид, полиестер, полипропилен, спандекс (ликра, еластан).

Колкото по-деликатна е тъканта, толкова по-важно е да изберете правилната температура и перилен препарат. Това важи и за смесените влакна - етикетът информира за състава на материята. Издръжливите или тежки материи могат да повредят деликатните тъкани чрез триене, така че ги перете отделно.

Как правилно да сортираме дрехите си за пране

Всички имаме истории и случки, в които все нещо се е обърквало докато перем дрехите си. Много често се е случвало да се разочароваме сл...

Сортиране на дрехи според температура на пране

Въпреки че памукът може да се пере при температура от 60°C и по-висока, понякога производителят посочва температура, която е много по-ниска. Следвайте този съвет, тъй като дрехата може да съдържа деликатни конци, щампи, боя или пришити декорации, които ще се повредят при по-високи температури.

Покривки, памучни и ленени салфетки могат да се перат при 60°C – 95°C. Въпреки това си струва да изберете по-ниска температура в този диапазон, за да удължите живота на тъканта. Препоръките за чист ленен плат са много различни, така че следвайте информацията на етикета.

Много мръсни и оцветени материи трябва да се перат със силен прах за пране. Повишаването на предложената температура на пране може да доведе до необратимо свиване на материята или силно боядисване.

Ако температурата на пране е твърде ниска, ефективността на перилния препарат ще бъде нарушена. Понякога изпраното по този начин бельо изглежда чисто, но мазнината и „миризмите“ не са изчезнали от повърхността му. Температура от 40°C и по-силен препарат обикновено са достатъчни за отстраняването им. Белите тъкани, изпрани при твърде ниски температури, бързо посивяват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...