Как трябва да се държим в църква?

1447
Как трябва да се държим в църква?
Снимка: БГНЕС

Преди няколко седмици една бележка беше вмъкната във всеки бюлетин в моята църква. Бележката изброява набор от точки за това как да се държим уважително преди, по време и след литургията. Не беше първият път, когато виждах такава бележка и се съмнявам, че ще е последният. Не бих класифицирал събранието като лошо държано, но е възможно да не съм толкова наблюдателен за поведението на моите събратя в църквата, колкото хората, които са решили, че е необходимо бележката да бъде разпространена. Но докато си проправях път през списъка, ме осени друга мисъл. Също така е много възможно някои от повдигнатите проблеми да ме интересуват по-малко и не съм убеден, че това е нещо лошо.

Една от предупреждаваните точки е консумацията на храна от деца по време на литургия. Беше отбелязано, че това може да е необходимо по здравословни причини и в такива случаи свещеникът трябва да бъде информиран. Моята църква е пълна с млади семейства, така че където и да седнете, често не сте толкова далеч от едно или две малки деца. Но не мога да си спомня последния път, когато видях някой да яде по време на химните или проповедта. Разбирам, че ако всички се хранеха през цялата църква, това би било объркано по повече от един начина, но също така осъзнавам, че литургията може да изглежда като много дълго време за дете и малка закуска понякога може да ги накара да бъдат щастливи и тихи.

Повдигна се и въпросът за мобилните телефони. Въпреки че напълно съм съгласен, че е неуместно да използвате телефона си, за да правите или получавате текстови съобщения, или обаждания по време на литургия, идеята да изключите напълно мобилния си телефон ми се стори малко несправедлива. Много от нас имат библейски приложения на телефоните си днес (включително и аз) и обичаме да добавяме бележки към тях по време на църква. Това е нещо, което става проблематично с общата забрана за използване на мобилни телефони.

Какво да носим и как правилно да се държим в църквата?

Третата точка, която ще споделя, спомена необходимостта от ограничаване на разговорите преди и след литургията. Това беше да се даде мир и тишина на онези, които се молят в тези моменти. Въпреки че намирам за невъзможно да не се съглася с искането да се гарантира, че упражнявате уважение към хората, които се молят, наистина мисля, че може да се направи повече за справяне с този проблем.

За мен всяка точка представляваше възможност за разглеждане на проблем по по-задълбочен и позитивен начин от списък с неща, които трябва и не трябва да се правят. Християнството е разнообразна религия, така че не е изненада, че това деноминационно разнообразие означава, че има голямо разнообразие от църкви. Всяка църква има свои собствени особености в резултат на сградата, духовенството, страната и конгрегацията.

Напълно разбирам необходимостта от поддържане на определени стандарти около определени аспекти. Например, мисля, че всички бихме се съгласили, че би било неприемливо и разсейващо, ако всеки е свободен да говори през цялото време и да хапва шумно закуската си всяка седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред...