Какво да носим и как правилно да се държим в църквата?

5189
Какво да носим и как правилно да се държим в църквата?
Снимка: БГНЕС

За да изпитаме силата на храма и да се заредим с чиста енергия, е важно да извършваме някои дейности преди да стъпим в църква и как се държим там. Не всички хора са наясно с правилното изпълнение на някои християнски ритуали. Днес сме ви подготвили “наръчник” за това как правилно да изпълняваме ритуалите. Вижте в следващите редове.

Без екстравагантно облекло

Не е особено подходящо да обличате къси и разголени дрехи за посещение на църква. По дрехите не бива да има груби и непристойни надписи. Също така не е препоръчително да слагате твърде много грим, много бижута и като цяло - облечете се възможно най-семпло и просто. Полите не бива да са над коляното, в миналото дори жените са носели и забрадки, но днес не много жени държат на това правило. Смята се и че мъжете християни трябва да имат мустаци или малка брада. Не се използват електронни устройства, не се пуши, не се влиза в нетрезво състояние в черквата. Пази се възможно най-много тишина. Също така при протичане на богослужението е добре да се стои на едно място, а не да се разхождаме из църквата.

Как се кръстим правилно?

Ако сте православни християни - правилното кръстене е с дясната ръка и трите пръста - палец, показалец и среден. Другите два пръста приберете към вътрешността на дланта. Докосвате челото - за Отеца, след това долната част на гърдите - и за Сина, и където се прави най-често грешка - първо дясното рамо (и Светия дух), а след това лявото рамо - Амин! Покланяте се леко напред и може да повторите кръстенето още 2 пъти. 

Кръстът е символ на избавяне от дяволската енергия и вечността на живота. Кръстенето се случва в началото и в края на всяка служба и песнопение и всеки път, когато чуете името на Светата Троица.

За нищо на света не правете тези неща в църквата

Запалване на свещи

Обикновено всеки купува свещи, които пали за своето семейство или в чест на починал близък. По този начин подпомагаме и дейността на църквата. Пред иконите или на предназначените за целта места се палят свещи за здраве, където се молим и за здравето и благополучието на нас и приближените ни хора. В метални сандъчета с пясък се палят свещите за почит на покойните души. 

Молитви

Чрез молитвата се свързваме с Бога. Препоръчително е да покажете благодарността си за живота и всичко, което имате. След това да не забравите и “да бъде твоята воля”. Трябва да бъдете смирени и с чисти помисли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com