Как Варна за малко да стане гръцки град?

6671
Как Варна за малко да стане гръцки град?
Снимка: БГНЕС

Днес ще ви разкажем за последния освободен български град по време на Руско-турската война от 1877-1878 година. Това е Варна и това се случва чак на 27 юли 1878 година - тогава се изтегля османският гарнизон от града. Въпреки това дълго време има вариант градът да остане в османски ръце, а дори и да бъде предаден на Гърция. Разберете повече по темата за освобождаването на града.

Защо Варна е последният освободен град

По време на Руско-турската война в Североизточна България са разположени значителни турски сили, затворени в четири града - Варна, Шумен, Русе и Силистра. Военни действия почти не се водят в района. При обсадата на Плевен се изпраща подкрепление към Осман паша, но то не оказва съществено влияние. В крайната фаза на войната, руснаците успяват да превземат Русе и Силистра, докато Варна и Шумен остават под контрола на силните си турски гарнизони.

Санстефански и Берлински договор

Краят на войната идва с подписването на Санстефанския мирен договор. Според него, османските войски трябвало да напуснат Шумен и Варна, като крепостите трябвало да бъдат разрушени. Турските главнокомандващи отказват да изпълнят това условие с надеждата, че очакваният Берлински конгрес ще промени това. Тази ситуация продължава и по време на самия конгрес. Османските представители настояват Варна да остане в империята, като тяхното искане е подкрепено от Великобритания. Руската империя, с подкрепата на Германия, успява да наложи своята позиция и Варна бива присъединена към новообразуваното Княжество България.

На 13 юли Берлинският конгрес приключва и е решено, че двете крепости трябва да бъдат освободени от османската армия. Турският гарнизон в Шумен се подчинява своевременно на решението и на 18 юли напуска града. Само че във Варна казусът се заплита все повече. Началникът на града, Фазлъ паша, целенасочено бави изтеглянето, като се оправдава, че османският гарнизон имал нужда от повече време да организира пътуването си.

Кога Варна се освобождава от турските войски

На 27 юли най-сетне дългоочакваното събитие се случва. Султанът издава заповед до Фазлъ паша да освободи града. Той продължава да бави изтеглянето с оправданието, че не я е получил. Главнокомандващият руските войски генерал Тотлебен е много обезпокоен, че за превземането на Варна ще бъде необходима продължителна обсада като тази на Плевен. В този момент решителност показва генерал Столипин - явява се лично в Цариград, за да получи заповедта от султана. След това максимално бързо отива във Варна, за да я предаде лично на Фазлъ паша. Така турският главнокомандващ е оставен без избор. Османските войски напускат Варна с корабите си и на 27 юли градът окончателно преминава в ръцете на българите.

Как Варна за малко да стане гръцки град

Малко познат факт от историята на освобождението на града е свързана с факта, че за малко Варна да стане гръцки град. В периода между Санстефанския мирен договор и Берлинския конгрес, гръцкото духовенство в района на Варна е подтикнато от представителите на гръцката държава да организира искане за присъединяване на града към Гърция. Те започват да събират подписи от местните гърци, с което да покажат, че те са преобладаващото население в региона. За да сме напълно коректни трябва да кажем, че по това време населението на самия град Варна е основно от гръцки и турски произход. Но определено това не важи за региона около града, в който живеят предимно българи. Това е и причината доста българи да бъдат подлъгани от гръцките духовници и да се подпишат в това искане.

Тази подписка е представена на Берлинския конгрес от двамата гръцки представители там, а интересното е, че там няма нито един български такъв. Но за наша радост, усилията на гърците не се увенчават с успех и Варна става част от Княжество България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com