Как водата с лимон може да ви помогне за отслабване без усилия?

57603
Как водата с лимон може да ви помогне за отслабване без усилия?
Снимка: iStock

Започването на деня с чаша вода с лимон се превърна в популярен сутрешен ритуал за много хора, дори преди първата им глътка кафе.

Не е съвсем ясно откъде идва това, но пиенето на вода с лимон е старо народно лекарство, за което се смята, че е еволюирало с течение на времето.

Приготвянето на вода с лимон е сравнително лесно: нарежете и изстискайте лимонов сок и го добавете към чаша вода. Сервирана гореща, студена или на стайна температура, водата с лимон също е чудесен начин да получите цитрусов вкус без добавена захар.

Въпреки че водата с лимон не е непременно нова тенденция, тя стана особено популярна през последното десетилетие.

Когато едно японско проучване от 2008 г. свърза антиоксидантите в лимона с по-малко наддаване на тегло, общественият интерес към тази практика се увеличи. Някои смятат, че киселината в лимоните „разгражда“ мастните клетки. Въпреки това, има малко доказателства в подкрепа на тази теория.

Какво показва изследването за вода с лимон за отслабването?

Пиенето на вода с лимон е чудесен начин да се хидратирате за деня, а лимонът може да бъде добър източник на антиоксиданти, витамин C и малки количества магнезий, рибофлавин, витамин B-6 и др.

Вода с лимон - лекар разкри от какви заболявания предпазва

Експертите обаче са съгласни, че сместа няма да помогне на всеки да отслабне. Водата с лимон не е непременно по-добра от обикновената вода за управление на теглото.

Няма изследвания, които да показват, че водата с лимон е по-добра от обикновената вода при отслабване. Пиенето на повече вода като цяло е свързано с повишена ситост, загуба на тегло и по-здравословен метаболизъм.

Изследванията показват, че пиенето на повече вода е свързано с повишено разграждане на мазнини и намален прием на храна.

Повишаването на хидратацията също е свързано с по-здравословен състав на тялото - проучване от 2019 г. установи, че с увеличаване на консумацията на вода телесното тегло, телесната мастна маса и обиколката на талията намаляват.

Въпреки че конкретно лимоновата вода няма изследвания, които да подкрепят предполагаемите ползи, самият лимонов сок може да бъде полезен.

Киселинността на лимоновия сок е свързана с положителен ефект върху гликемичния отговор на тялото или как нивата на кръвната глюкоза на тялото варират след ядене на въглехидрати.

Проучване от 2021 г. установи, че участниците, които са изпили 250 милилитра лимонов сок (около една чаша), са имали по-нисък скок на кръвната захар след изяждане на парче хляб в сравнение с хората, които са изпили същото количество чай или вода.

Ето колко полезна всъщност е водата с лимон и защо да я пием всеки ден

Резултатите от това проучване показват също, че лимоновият сок повишава както стомашната секреция, така и скоростта на изпразване, което може да подпомогне загубата на тегло. Това може да означава, че водата с лимон е здравословна напитка след хранене, но са необходими повече данни.

В допълнение към своята киселинност, лимонът съдържа и витамин С и в зависимост от това колко добавяте, може да осигури определени ползи.

При проучвания върху хора и мишки по-високият прием на витамин С е свързан с по-нисък риск от метаболитен синдром , който се отнася до повишена обиколка на талията, кръвна захар, кръвно налягане, триглицериди или по-нисък „добър“ холестерол. Според изследователите това предполага, че добавянето на витамин С или получаването на достатъчно количество чрез храната може да помогне за обръщане на някои от тези симптоми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com