Как да разберем дали имаме наследствени болести и дали ще живеем дълго

8094
Как да разберем дали имаме наследствени болести и дали ще живеем дълго
Снимка: Pixabay

Всички живи същества имат гени, а самият ген представлява съвкупност от инструкции, определящи организма, външния вид, поведението и т.н. Те са изградени от така познатата ни ДНК – дезоксирибонуклеинова киселина. Гените имат различни задачи в тялото ни, като една от тях е да се грижат за производството на протеини. ДНК-то ни е изградено от нуклеотиди, състоящи се от 3 части – фосфатна група, захарна група и една от видовете азотни бази.

Гените комбинират в себе си различни нуклеотидни бази или химикали. Те биват 4 вида нуклеотиди – аденин, цитозин, гуанин, тимин. Различните комбинации определят различните ни характеристики като например цвета на очите. 
Всеки от нас разполага с хиляди гени, те изграждат нашия външен вид, характер и като цяло – образа ни такъв, какъвто е. Гените не спират да будят интереса в учените и ние разполагаме с редица доказана информация относно тях. Нека да видим част от нея:

Вариации в гените пазят европейците от грип

Американски генетици са идентифицирали вариации в гените на имунната система, които предпазват хората от европейски произход от инфекци...

Какво представлява проектът за човешкия геном?
Може би този проект се нарежда на първо място за най-голяма изследователска дейност до момента в съвременната наука. Целта на това изследване е да определи в какъв ред се подреждат химическите двойки, съставящи ДНК-то ни и да съумее да идентифицира поне 20 000 гена, участващи в изграждането на човешкия геном.

Самият проект дава своето начало през 1990 г. и в него се включват редица изследователи от цял свят, членове от Националните здравни институти на САЩ и т.н. Проектът се разработва до 2003 г. като всички имаме достъп до резултатите от него в интернет пространството. Учените съумяват да открият 1800 гена, които могат да причинят различни болести. По този начин значително се улеснява откриването на наследствените болести в човешкия организъм, както и своевременното им предотвратяване или лечение. По този начин се спомага и за откриването на различни лекове за тези заболявания.

Как можем да разберем дали имаме наследствени болести?
Ако не сте сигурни дали имате някои от болестите в семейството, съществуват генетични изследвания, които могат да ви покажат дали има риск от определено заболяване. Ранното откриване на болестта ще помогне на лекарите да открият адекватно лечение. Учените се надяват проектът за човешкия геном да помогне за напредъка в медицината, но разработките и проучванията не приключват с него.

Необходима е повече информация за самия принцип на работа на гените и как те могат да се използват при лечението на специфични болести и състояния. Откритията в медицината и науката не спират, а в даден момент от бъдещето ще започнат и тестванията върху пациенти, за да се открие най-правилното лечение и медикаменти спрямо човешкия му геном.

Създадоха първата изкуствена ДНК, способна да се възпроизвежда и развива

Японски биолози създадоха първата изкуствена ДНК, която може да се възпроизвежда и развива извън клетката. Учените са успели да стартир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com