Каква е ключовата разлика между коняк и бренди?

51232
Каква е ключовата разлика между коняк и бренди?
Снимка: Pixabay

Изтънчените ароматни алкохолни питиета коняк и бренди са с френски произход и макар огнената течност, наричана днес алкохол, да е била позната още в Древен Рим и Древна Гърция, френското бренди, което познаваме днес и чието родно място е област Арманяк, датира от XII век. Още по-късно започва масовата консумация на бренди – XIV век, когато напитката добива популярност.

Днес под бренди разбираме алкохолни напитки, получени чрез ферментирал сок от грозде или други плодове. В зависимост от изходния материал, от който се произвежда брендито, различаваме бренди от джибри, бренди от плодове и винено бренди. От ферментиралия гроздов сок се получава виненото бренди, от което се предлагат различни видове, сред които и конякът, както и шери бренди, което няма нищо общо с Франция ,а се произвежда в Испания, арманяк, гръцко бренди и др. Тогава каква е основната разлика между коняк и бренди, щом конякът е вид бренди?

С какво се пие бренди - мезета, орисани за него!

Ключовата разлика между коняк и бренди – каква е тя?

Според повечето източници, както и според законите в ЕС, коняк се нарича само бренди, произведено от грозде, отгледано в района на град Коняк, Франция и произведено по технология от региона Шарант, в който се намира и град Коняк. Конякът е вид бренди, но не всяко бренди е коняк.

Тези два факта, подчертават ключовата разлика между бренди и коняк, още повече, че бренди може да бъде дестилирано и от ябълки, круши, малини и други плодове – плодово бренди, докато конякът се произвежда само от грозде и е винено бренди. Любопитен факт е, че у нас  в съседните ни страни се произвежда сливово бренди – от сливи, както подсказва името му, което не ни изненадва, като се има предвид, че и сливовата ракия е широко застъпена както в България, така и на Балканите като цяло, докато в други европейски страни се радват на по-сладки вкусове – бренди от малини, круши, вишни.

Конякът също е ароматен и сладникав, което се дължи на добавените захар и карамел след отлежаване на дестилата. Дългото отлежаване е свързано с по-високо качество на коняка, а правилната консумация – в предварително затоплена чаша за коняк – благоприятства по-доброто усещане на ароматите на това питие,  което популярният френски писател Виктор Юго неслучайно нарича „ликьорът на боговете“.

Поглед върху производствения процес на двете питиета ще ни помогне да разберем по-пълно търсената разлика между коняк и бренди. Конякът се произвежда от двойно дестилирано сухо бяло вино с или без неговата утайка. Дестилацията се извършва в медни казани между 1 октомври и 31 март. Важно е след това да отлежава поне 24 месеца в дъбови бъчви.

Топ 5 разлики между коняк и бренди

Брендито се произвежда много по-бързо, няма изискване за отлежаване, обикновено повечето брендита от джибри и плодове не отлежават след дестилация, макар че испанското бренди отлежава, за което се използва т.нар. система солера.

Различните видове винено бренди носят името на областта или държавата, в която се дестилират. Така например виненото бренди, чиято родина е Гърция, е популярно като гръцко бренди, дестилираното в района на Херес, Южна Испания, е познато като шери бренди и е известно като най-популярната и консумирана алкохолна напитка в тази страна, а арманяк наричаме виненото бренди, дестилирано в историческата френска едноименна област Арманяк.

Конякът, макар да не е единственото винено бренди, е единственото, което се произвежда по технология от региона Шарант и от грозде, отгледано в района на град Коняк. Ако не сте запознати добре с алкохола и трудно различавате коняк от бренди, обърнете внимание на по-сериозен риск – да останете излъгани с фалшив коняк, произведен не от вино, а от спирт с добавени захар и карамел, за да придобие вкуса на истинския.

Консумирайте разумно, с удоволствие и мярка, информирано и предпазливо относно фалшиви продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com