Топ 5 разлики между коняк и бренди

24086
Топ 5 разлики между коняк и бренди
Снимка: iStock/Guliver

Конякът и брендито си приличат по вкус и вид, затова не е изненада, че много хора не знаят какви са разликите между двете.

Кои са основните разлики между коняк и бренди?

Краткият отговор е всички видове коняк са бренди, но не всички видове бренди са коняк.

Ети и основните 5 разлики:

1. Сертифицирането

Бренди е всякакъв вид дестилирано вино или ферментирал сок от плодове, произведени навсякъде по света. Конякът е сетритифицарано AOC бренди (AOC е сертификат за качество на произхода). Производството на бренди не е регламентирано със строги закони, поради което съставките, производственият процес и напитката в готов вид са изключително разнообразни.

Плюсове и минуси на БИРАТА

2. Появата

Според много историци брендито е създадено поради необходимостта да се освободи пространство по време на транспортирането на вино отвъд океана през 16-ти век. Търговците решават, че ако дестилират виното или го затоплят до степен, в която част от водата се изпари, ще освободят голяма част от мястото, което заема в корабите. А това ще намали транспортните разходи. Първоначалният план на търговците е да разредят това концентрирано вино с вода, след като достигнат крайната дестинация. След като го опитват откриват, че процесите на дестилация и отлежаване са превърнали виното в уникална напитка, която няма нужда от разреждане с вода. Така се ражда брендито.

Според френски закон името “коняк” се отнася само до тези видове бренди, които се произвеждат в района на град Коняк в западна Франция. Тебеширената почва в региона придава на брендито този уникален вкус. Коняк може да се прави само от 3 сорта грозде: уни блан, коломбар и фол бланш.“

3. Производството

По време на ферментацията на коняка или процеса, през който гроздовият сок се превръща във вино, не се добавят никакви ферментационни агенти. Конякът трябва да се дестилира в специален меден казан, наречен алембик. След това трябва да отлежава в дъбови бъчви минимум 2 години. Някои видове коняк отлежават над 40 години. Производството на коняк е защитено със закон от френското правителство, според който коняк се произвежда от определени сортове грозде по строг производствен процес.

Повечето видове бренди се произвеждат от грозде, но някои могат да се правят от дестилиран сок на други плодове като праскови или къпини. В много страни не се изисква брендито да отлежава, макар в САЩ на продукт, който не е отлежал, се поставя етикет “младо бренди”. Въпреки липсата на изискване за отлежаване, много производители съхраняват брендито в дървени бъчви за няколко месеца. Много производители оцветяват напитката, добавяйки плътен златист нюанс, за да създаде впечатление, че е отлежавала дълго време.

Каква е разликата между уиски сингъл малц, бленд, скоч и бърбън

4. Вкуса

Двете напитки се различават по вкус.

5. Къде се произвеждат

Във Франция най-големите производители на коняк са Хенеси, Мартел, Реми Мартен. Има и по-малки производители като Maison Painturaud Frères, който произвежда и “Пино де Шарант”.
Бренди се произвежда основно в Калифорния, САЩ. Основните видове бранди са Christian Brothers, E&J Gallo и Korbel et Paul Masson.

Как се пие бренди?

Бренди се пие през студените месеци, защото питието приятно сгрява не само тялото, но и душата. Доброто бренди върви чудесно с шоколад, кафе и пура. Обикновено се сервира около час преди вечерята като аперитив или след десерта като диджестив.

Как се пие коняк?

Коняк се пие обикновено след хранене. Пие се в затоплена специална чаша без лед. Съществува правилото за трите C (cognac, coffee, cigar - коняк, кафе, пура). Пие се бавно на малки глътки. 

Една от най-скъпите напитки в света е коняк Анри IV Дудонон. Той е включен в Книгата на рекордите на Гинес през 2009 г., когато бутилка от това питие беше продадена на търг в Дубай за 2 милиона долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Яде ли се кората на райската ябълка?
Яде ли се кората на райската ябълка?

Мнозина вече свикнаха в студения сезон с ярко оранжевите плодове на райската ябълка, които са не само вкусни, но и полезни. Д-р Лидия Квашнина...