С какво се пие бренди - мезета, орисани за него!

18640
С какво се пие бренди - мезета, орисани за него!
Снимка: Pixabay

Трябва да вземем предвид обстоятелството, че понятието „бренди“ е доста обширно – като включва всички видове коняци и въобще всякакъв концентриран алкохол, получен чрез дестилация на вино. Затова и се определят 3 вида бренди: винено, плодово и джиброво. В този смисъл дори нашите гроздова и сливова ракии са вид брендита – съответно джиброво и плодово. Но засега ще концентрираме вниманието си върху традиционното българско разбиране за брендито като разновидност на коняка.

Струва си да започнем с факта, че не всяка храна може да стане спътник на бренди. Тази напитка си е в голяма степен самодостатъчна, поради което е доста капризна към придружаващите я мезета.

Две лесни рецепти за любими български мезета, които да приготвим у дома

Универсалната препоръка тук е да се спазва т. нар. „правило 4С“. Въпреки мистериозната формула, в него няма нищо загадъчно, то просто означава: café (кафе), cognac (бренди), cigare (пура), chocolate (шоколад). Като е желателно при консумацията на бренди да се спазва точно тази поредност.

И така, ето два компонента на успешната дегустация на бренди - шоколад и кафе. Шоколадът трябва да е черен, но не непременно горчив. Особено добре се комбинира с него бренди, по-старо от 5 години.

Светският етикет при пиене на бренди позволява то да се налее директно в чаша кафе. (Между другото, който е бил в Португалия, знае, че там това е масово явление, а не признак на елитарност: след хранене в кафето се капват няколко капки тамошна ракия - „агуарденте“, която си е вид бренди). Класическата пропорция е 1 към 5.

Кои са истинските български мезета - не ги пропускайте на трапезата!

Бренди и основни ястия

Мнозина ще останат изненадани, но едни от най-подходящите мезета за бренди, колкото и да е странно, са ястия от месо с богат вкус: агнешко филе в кашкавален сос, патешко конфи („конфи“ означава бавно задушено в собствена мазнина), ястия с черен дроб. Те помагат да се намали силата на алкохола, да се добави повече кадифен нюанс във вкуса на брендито и да се разшири неговата вкусова палитра поради контрастните вкусове. Особено популярно ястие в комбинация с бренди е говеждото. Не забравяйте за гарнитурите: гъби, зеленчуково рагу, трюфели. Но без картофи!

Морска храна

Отличният баланс на плодове и киселинност в брендито позволява то да се комбинира с някои морски дарове: леко пушена риба, стриди с лимонов сос, омари. Някои ценители обичат да комбинират бренди със суши и други студени ястия от азиатската кухня.

Кашкавал (сирене)

Може би само кашкавалените сирена и черният шоколад могат да се нарекат печеливши опции за дегустация на бренди. Не пропускайте да опитате синьо или други редки видове сирене с високо съдържание на мазнини (над 75%). Те намаляват силата на брендито и ви позволяват да се насладите на плодовите и ванилови нотки в напитката.

Така се правят най-вкусните ДОМАШНИ мезета - РЕЦЕПТИ

Десерти

За десертно мезе към бренди може да сервирате нискомаслени сладкиши с плодови нюанси, също палачинки с шоколадов пълнеж. Подходящ е ябълков щрудел, чийто вкус подсилва плодовите нотки на брендито и допълва аромата му. Сред познавачите са много популярни суфле с орехов вкус и асорти от пресни плодове.

Лимон

Днес да се замезва бренди с лимон определено е проява на лош вкус. Но някои любители отхвърлят правилата на добрия тон и продължават, както в миналото, да използват резени лимон за компания на брендито – но потопени в пудра захар или пък комбинирани със сирена, хайвер или ядки.

Основното правило, което трябва да запомните: елитното бренди се пие без мезе! Ако сте пушач – само пура; кубинска, разбира се! Постъпете така поне при първата дегустация, защото допълнителните нотки на вкус са в състояние да убият цялата прелест на финеса в отлежалия аромат на рядка и скъпа марка бренди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com