Каква е перфектната височина на кухненския плот?

10687
Каква е перфектната височина на кухненския плот?
Снимка: iStock

Кухнята е най-важното място във всеки дом! Много е важно не само да оборудвате добре това помещение, но и да я планирате правилно. Основните критерии, които трябва да се следват при организирането на кухненско пространство, са удобството и гъвкавостта. Когато планирате кухня, основното е да разпределите рационално всеки сантиметър, така че докато готвите, да не се налага да се навеждате или да посягате към нещо. Ето защо, когато купувате кухненски мебели, трябва да вземете предвид не само материала и цветовата схема, но и размерите.

Каква е перфектната височина на кухненския плот?

Преди да поръчате мебели за кухнята, е важно да вземете предвид размера и дизайнерските характеристики на помещението. Фирмите, които произвеждат мебели, най-често се фокусират върху статистиката и произвеждат кухненски комплекти със стандартни размери. Въз основа на това нивото на плота варира от 860-900 мм. За хора с ръст от 158 см до 172 см това е напълно достатъчно.

7 начина да направите сивата кухня светла и уютна

За да бъде лесна и приятна работата на работната повърхност, нейната височина трябва да е малко под нивото на талията. Размерите на кухненските мебели се определят, като се вземе предвид височината на човека, който обикновено приготвя храна за семейството. Не е трудно да се изчисли оптималната височина на плота в кухнята:

·         трябва да стоите с изправен гръб;

·         прегънете ръката си в лакътя;

·         приемливата височина на работната равнина ще бъде 3-4 см под лакътя;

·         Препоръчително е да поставите котлона на 5-6 см под лакътя, за да не попадат пръски горещо олио директно в лицето;

·         За работа с тесто и продукти за месене е по-добре да изберете повърхности с ниско ниво. Тъй като по време на тези процеси трябва да приложите физическа сила, ще бъде по-лесно да направите това, ако движенията са насочени отгоре надолу.

Работна повърхност с различни нива

Потребителите все повече избират многоетажни плотове. Това е не само красиво и удобно, но и много практично:

·         по време на продължително готвене домакинята не се чувства уморена, тъй като мускулите на задните части, ръцете и гърба изпитват незначително напрежение;

·         работната повърхност е разделена на няколко функционални зони, което значително улеснява почистването;

·         Можете хармонично и практично да играете с нестандартна форма на стая, увеличавайки използваемото пространство, интегрирайки повърхности в ниши или свободни ъгли, зад които е удобно и удобно да работите.

Горният етаж е разположен така, че да можете да стигнете до втория рафт, без да стоите на пръсти. Важно е да се вземе предвид разстоянието от долния слой до шкафовете, разположени по-горе. Тя трябва да бъде най-малко 450 mm, което ще ви позволи да подредите домакински уреди и кухненски уреди с най-голямо удобство. Приемливото разстояние между пода и висящите нива е 550-600 мм, като се има предвид, че кухнята ще се използва от хора със средна височина.

7 съвета за проектиране на малка, но удобна кухня-всекидневна

На каква височина трябва да направя шкафове в кухнята?

Невъзможно е да си представите кухненски комплект без стенни шкафове. Те са удобни за съхранение на съдове, консерви със зърнени храни и други аксесоари и устройства. Натоварването на горните модули е голямо, не само трябва да осигурите надеждно закрепване, но и да разберете на каква височина да окачите мебелите.

Специалистите съветват шкафовете да се монтират така, че горният им ръб да е не повече от 250 mm по-висок от височината на човек:

·         за хора с височина около 175 см, долните рафтове на шкафа са разположени на ниво 1 м 50 см от пода;

·         високите хора ще се чувстват удобно да използват шкафове, разположени на височина 1 m 80 cm.

Ако не спазвате тези правила, тогава ще можете да стигнете до горните рафтове само с помощта на табуретка. Важно е да се вземе предвид не само височината, но и възрастта на хората, които ще използват кухненския комплект. За възрастен човек е по-добре да изберете стенни шкафове със средна височина, те също не са окачени високо, тогава няма да има нужда да се изкачвате по стълба или стълба, което може да причини наранявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 30 април 2024
Стихотворение за 30 април 2024

"Те сега си отива"   Тя сега си отива, още днес си отива.   Тази рокля е тъмна и така й отива. Тя е малка и хитра - на лисичка прилича, но...