Каква е перфектната височина на мивката в банята?

4819
Каква е перфектната височина на мивката в банята?
Снимка: Istock

Един от най-важните параметри, който пряко влияе върху лекотата на използване, е височината на мивката в банята от пода. Височината на всички в домакинството често се различава, което означава, че водопроводът трябва да задоволи нуждите на всеки от тях. Необходимо е да се анализират всички нюанси, които могат да повлияят при избора на конкретните показатели.

Видове мивки, които се поставят в банята

На първо място, височината на мивката за баня зависи от вида на самия водопроводен елемент. Функционалното пространство в банята зависи от вида на мивката. Разграничават се следните видове:

1.       Вградени мивки. Те включват монтаж в плот, което дава, макар и малка, но все пак променливост. Мивката може да бъде изравнена с повърхността или да е по-висока или по-ниска с няколко сантиметра. Освен това може да се монтира не в самия център, а малко встрани, ако размерът на плота позволява.

2.       Висящи мивки. Основната функция е фиксирането на водопроводния елемент към стената на банята с помощта на скоби. Поради липсата на закрепване към допълнителни крепежни елементи, окачените мивки могат успешно да се монтират в ограничено пространство, което е плюс.

Възможно ли е да поставите кухненска мивка до прозореца: Всички плюсове и минуси

3.       Горни мивки. Също така се монтира върху плот или шкаф. Те са ергономични и отварят широки възможности за организиране на пространството. Водният смесител в този случай трябва да бъде разположен малко по-високо, отколкото при други модели.

4.       Мивки Пиедестали. Пиедесталът е основата за разположението на купата. Той е както опора за мивката, така и начин за скриване на комуникационни системи, което придава естетика на банята.

След като сте решили предварително вида на водопроводната инсталация, трябва да знаете, че височината на мивката в банята вече ще има ясни допустими граници. Но трябва да обърнете внимание и на други важни параметри.

Избор на ширина и дълбочина на мивката

Височината на умивалника от пода също до голяма степен зависи от неговата ширина и дълбочина. Най-добрият възможен параметър за ширина от гледна точка на стандартизацията е в диапазона от 50 до 65 см. Разбира се, ако пространството на банята не налага значителни ограничения, тогава може да се монтира по-широк умивалник.

Ако умивалникът не е достатъчно широк, това може да доведе до постоянно пръскане на вода върху всички повърхности около него. В тази ситуация появата на влага и мухъл ще бъде просто неизбежна.

От своя страна дълбочината на мивката също влияе върху лекотата на използване и степента на пръскане на вода. Средният диапазон на дълбочината е от 48 до 61 см. Ако при организирането на пространството на банята действате в рамките на зададените параметри на дълбочина и ширина, тогава височината на мивка над главата или друг тип ще бъде подходяща.

На каква височина се монтира мивка в банята, за да Ви е най-удобно

Определяне на височина за мивка, според строителните норми

Според тях височината на мивките до горната част на страната в жилищни, обществени и промишлени сгради трябва да бъде на ниво 80 см. От своя страна, за мивки този параметър е 85 см. В нормите е посочено, че допустимото отклонение във височината не трябва да надвишава 20 мм.

Определяне на оптималната височина на монтаж

Но препоръчаният индикатор не винаги може да се счита за най-подходящ. Например, ако всички в домакинството са високи, тогава мивка с височина 85 см ще се счита за твърде ниска. В този случай всички потребители ще трябва постоянно да се навеждат, което определено не е много удобно.

Антропометричните данни за всички потенциални потребители на мивката могат да помогнат да се определи на каква височина да се окачи мивката. И ако вземем за основа някои средни показатели, тогава оптималната височина за инсталиране на мивка в банята ще бъде както следва:

·         за възрастен мъж – от 94 до 102 см;

·         за възрастна жена – от 81 до 93 см;

·         за тийнейджър – от 65 до 79 см;

·         за дете – от 40 до 60 см.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com