На каква височина се монтира мивка в банята, за да Ви е най-удобно

41357
На каква височина се монтира мивка в банята, за да Ви е най-удобно
Снимка: iStock

Ремонтът на банята е един от най-трудоемките и скъпите в дома ви, ако сте решили да къртите старите плочки, вани и мивки и да поставяте нови. Докато изборът на дизайн, форма, цвят, бранд са индивидуални и според вкуса на потребителя, то въпросът на каква височина се монтира мивка в банята не е личен избор. Съществуват стандарти, които следва да се съблюдават, за да не се окажете с мивка, която е твърде ниска и това създава проблеми, или твърде висока и неудобна. За да отговорим на въпроса на каква височина се монтира мивка в банята, следва да уточним за какво помещение говорим – баня в социален дом, в личния дом, в училище или в детската градина. При всеки един от посочените отговорът на въпроса на каква височина се монтира мивка в банята ще е различен.

На каква височина се монтира мивка в банята на детските градини?

Ясно е, че подобни мивки ще се използват от деца, поради което следва да се съобрази височината на монтажа с височината на децата. Стандартът сочи, че мивка в банята в детска градина следва да е на 55-60 см. височина от пода. По-ниската ще затрудни персонала да помага на децата при хигиената, а по-високата е недостъпна за мъниците.

6 грешни техники за декориране на баня и как да ги поправите

На каква височина се монтира мивка в банята на училищата?

Когато говорим за училища, следва да уточним, че монтажът се отнася за баните към спортните помещения, както и за мивките в преддверията към тоалетните. Важно е да се знае и дали говорим за начално училище, или за гимназия. Във втория случай децата са достатъчно високи, за да ги третираме като възрастни, когато става въпрос за височина на монтаж на мивки. При по-малките ученици стандартът сочи, че височината, на която следва да се монтира мивката, за да е най-удобна, е 70 см.

На каква височина се монтира мивка в банята в дома?

Предполага се, че в едно домакинство има хора с различна височина – и възрастни, и деца. Трудно ще е да предвидите височина, която да е най-удобна за всички. Стандартната от 80-90 см. ще бъде крайно голяма за малките деца, поради което следва да ги улесните, предлагайки им помощно столче, специално предназначено за целта, с което ще могат лесно и удобно да имат достъп до мивката. Ако имате възможност – и финансова, и място в банята, може да монтирате две мивки – една за възрастни на 80-90 см. височина от пода на банята и една за децата – на 60 см. При липса на подобна възможност остава по-високата мивка. Стандарт обаче за частните домове няма. За социалните домове за възрастни стандартът е 80, колкото се препоръчва и за собствения ви дом, но никой не може да ви принуди да поставите мивката вкъщи на точно тази височина.

Ако имате друго виждане, ако считате, че друга височина е по-удобна за вас поради различни причини – много деца, живеещи със само един възрастен например, ако дизайнът, който сте избрали за банята ви, стои по-хармонично с различна височина, съвсем спокойно може да се спрете на нея, дори да е напълно различна от 80-те сантиметра. В крайна сметка това, което е удобно за човек 1.60 см. може да е крайно неудобно за някого, който е висок 1.85 см. Доказано е, че за жените по-удобната височина е 80 см., докато за мъжете, които обикновено са по-високи от жените, отговорът на въпроса на каква височина се монтира мивка в банята, за да Ви е най-удобно, е около 100. Изберете според личните си предпочитания, хората от домакинството, с които ще делите банята, и това каква височина е удобна на вас самите.

Моделът също не е без значение. Мивките тип лале например обикновено се монтират на около 90 см. от пода, окачените на стената – на 80.

6 лесни хитринки за ИДЕАЛНО и лесно ПОЧИСТВАНЕ на всяка баня

Как да измерите коя височина е най-подходящата за вашето семейство?

Измерете височината от пода до лактите на най-високия и най-ниския член на домакинството без децата. Вземете средната височина. Очаква се тя да задоволи всички. Изберете я, дори да е много далеч от препоръчителните 80 см.

Какво друго следва да имате предвид, когато избирате на каква височина се монтира мивка в банята

Освен вкуса и предпочитанията ви, както и какво ще е удобно за домакинството според направените измервания и изчисления, следва да имате предвид редица други фактори:

  • височината на сифона,
  • крановете,
  • размерите на водопроводната мрежа.

Не ги пренебрегвайте. Ако не знаете какво да имате предвид, консултирайте се със специалист, преди да изберете, за да не закупувате неприложими вещи за дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com