Каква е разликата между емоджи и емотикони?

20282
Каква е разликата между емоджи и емотикони?
Снимка: iStock/Guliver

Интернет промени значително начина, по който общуваме. Тъй като езикът на тялото и вербалният тон не се превеждат в нашите текстови съобщения или имейли, ние разработихме алтернативни начини за предаване на нюансирано значение. Най-забележителната промяна в нашия онлайн стил е добавянето на два йероглифни езика от ново време: емотикони и емотикони.

Нека започнем с по-старото от двете: емотикона. Емотиконите са препинателни знаци, букви и цифри, използвани за създаване на графични икони, които обикновено показват емоция или чувство. (Всъщност оттам идва „емотиконът“ на портмантото: емоционална икона.) О, и поради ограниченията на нашата клавиатура, повечето емотикони трябва да се четат настрани.

Емотиконът се появява, след като една шега се обърка в университета Карнеги Мелън през 1982 г. Гавра за фалшив разлив на живак, публикувана в онлайн табло за съобщения, хвърли университета в нерви и поради това объркване д-р Скот Е. Фалман предложи, че шегите и нешегите се отбелязват с два набора знаци, които сега разпознаваме като стандартни емотикони: усмихнато лице :-) и намръщено лице :-(. След това емотиконите станаха голям хит сред интернет потребителите.ю

Бременен мъж и безполово лице ще са новите емотикони в смартфоните

Емоджи (от японски e, „картина“ и moji, „характер“) са малко по-ново изобретение. За да не се бъркат с техния предшественик, емотикони са пиктограми на лица, предмети и символи. Вероятно сте запознати с отличителния стил на емотиконите: жълти карикатурни лица с различни изражения, както и семейства, сгради, животни, хранителни предмети, математически символи и др.

На Шигетака Курита често се приписва изобретяването на емотикони през 1999 г., въпреки че японския конгломерат пусна първия набор от емоджита през 1997 г. Емоджитата на Курита, които бяха предназначени за японската потребителска база, бяха много прости – само 12 пиксела на 12 пиксела – и бяха вдъхновен от манга изкуство и канджи герои.

Списък с всички скрити емотикони във Фейсбук

Сега емотикони са налични в почти всички приложения за съобщения и докато различните приложения имат различни стилове на емотикони, емоджи могат да се превеждат на различни платформи.

Така че, ако попаднете на усмихнато лице, което съдържа знак, който можете да намерите на клавиатурата на вашия компютър, това е емотикон. Ако това е малка анимационна фигурка, която е свободна от препинателни знаци, цифри и букви, това е емоджи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...