Каква е разликата между квартал и жилищен комплекс?

18331
Каква е разликата между квартал и жилищен комплекс?
Снимка: БГНЕС

Често в разговорния език двете думи се използват като синоними, но какво е официалното им значение и съществена ли е разликата между квартал и жилищен комплекс? Коя от двете думи е навлязла в езика ни по-рано и какъв е произходът им? Статията дава отговор на всички тези въпроси, който любознателните от вас си задават.

Какво е квартал?

Определението за квартал според Закона за устройство на територията е: „урегулирана територия, ограничена от улици или от улици и граници на урбанизирана територия, която обхваща един или повече поземлени имоти". Понякога социалната и етническа принадлежност също са определящи при формирането на дадени квартали, сетете се за ромските квартали в София, Пловдив и други градове в България, за да разберете какво имаме предвид. Произходът на думата квартал е от латински език, от думата quartа, която се превежда като четвърт. Част от кварталите в големите градове у нас са някогашни села, присъединени към града в определен минал момент. Като синоним на квартал в недалечното минало се използвала думата махала. Махали се наричали кварталите в селата според историческите извори. Срещаме ги именно като „махали“ и в творчеството на българските автори.

Кварталите, които се отличават с бедно население, висока престъпност, липса на инфраструктура, се наричат гета. Обикновено в България говорим за ромските квартали като за гета, макар думата да е по-широко разпространена в САЩ. Там гета са наричани квартали с компактно имигрантско население от дадена етническа или национална група.

Те се считали за опасни територии, заради високата престъпност. Произходът на думата гето е свързан с Венецианското гето Gettore, превърнато в принудителен дом за евреите в далечната 1516 година. Да, точно толкова стар е произходът на тази дума. Днес се употребява рядко и главно извън пределите на България.  У нас по-често се срещат наименованията махала – в миналото и днес по селата, квартал – в градовете. А кога използваме „жилищен комплекс“ и каква е разликата между квартал и жилищен комплекс?

Знаете ли кой е българският квартал в Лондон?

Какво е жилищен комплекс?

Жилищните комплекси са издигнати в България след Втората световна война квартали. Тоест наименованието жилищен комплекс е по-модерното от двете, но не измества по-старото наименование – квартал. Жилищен комплекс обикновено наричаме застроените големи блокове с множество апартаменти, които се появяват, за да задоволят нуждата от подслон на населението, прииждащо в градовете по време на индустриализацията и разкриването на фабрики и предприятия, нуждаещи се от много работна ръка.

Произходът на  думата „жилищен комплекс“ е от английски език, на който звучи като „residential area“, „housing estate“ и „housing complex“.

Най-старите жилищни комплекси у нас са застроени в столицата, което е очаквано, като се има предвид, че това е най-големият град у нас, обявен за столица след Освобождението и като такъв развиващ се с бързи темпове, поради което преселниците са много както в онези времена, така и днес.

Кой е най-големият квартал в България?

София остава едни от малкото градове в България, чието население не намалява през годините, а нараства. Сред най-старите жилищни комплекси в страната ни са ж.к. „Хиподрума“ и ж.к. „Красно село“, а най-големият е софийският ж.к. „Люлин“, чието население надхвърля по брой населението на едни от най-големите областни градове у нас.

По вид на строителството не можем да различим жилищните комплекси  от кварталите, тъй като и при двете се наблюдават както панелни блокове, така и монолитни сгради, пакетно-повдигани плочи и други. Вероятно обаче може да посочим, че в кварталите се наблюдават и къщи, нещо, което не е характерно за жилищните комплекси. Фактът, че част от кварталите са били села в недалечното минало обяснява наличието на малки кооперации и семейни къщи в тях.

Ако все още се колебаете каква е разликата между жилищни комплекси и квартали, ще ви посочим една основна, отговаряща на съвременната действителност – днес се строят затворени жилищни комплекси с впечатляваща архитектура и модерна визия, със зелени части, собствени дворове и паркове, жилищни комплекси, подходящи не просто за място за живеене, но и за релакс и настаняване на туристи – с изглед към планината или морето. Тези нови жилищни комплекси се различават напълно от панелните блокове в старите индустриални квартали и придават ново звучене на думата „жилищен квартал“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com