Каква е разликата между обикновената сол и хималайската сол?

1629
Каква е разликата между обикновената сол и хималайската сол?
Снимка: monicore / Pixabay

Обикновената сол, известна още като трапезна, и хималайската сол са два често използвани вида сол, които се различават по различни аспекти, включително състав, методи на обработка, хранително съдържание и потенциални ползи за здравето. Разбирането на различията между тези два вида сол може да помогне на хората да направят информиран избор относно своите хранителни предпочитания.

Състав

Обикновената сол е съставена предимно от натриев хлорид, като по време на обработката се добавят следи от минерали като йод и антислепващи вещества. 
От друга страна, хималайската сол се добива от древни находища на морска сол и е известна с розовия си оттенък, който се дължи на наличието на железен оксид. Тя съдържа разнообразен набор от минерали, включително калций, калий, магнезий и желязо, които допринасят за отличителния ѝ цвят и потенциалните ползи за здравето.

Методи на обработка

Обикновената сол се подлага на интензивна обработка, включително рафиниране и избелване, за да се отстранят примесите и да се получи фина текстура. Този процес елиминира много от естествените минерали, които се съдържат в солта. 

За разлика от тях хималайската сол обикновено се добива ръчно от солни мини в района на Хималаите и се обработва минимално. Тя често се натрошава или смила в различни текстури, вариращи от фини до груби, без да се използват добавки или химическа обработка.

Защо баба смесваше сол и захар и за какво помага тази комбинация?

Хранително съдържание

Съдържанието на минерали в хималайската сол я отличава от обикновената сол. Макар че обикновената сол съдържа малки количества основни минерали, обикновено концентрацията им е много по-ниска в сравнение с хималайската сол. Допълнителните минерали, съдържащи се в хималайската сол, ѝ придават малко по-различен вкусов профил и допринасят за потенциалните ѝ ползи за здравето. 
Все пак си струва да се отбележи, че съдържанието на минерали в хималайската сол е сравнително минимално и не е значителен източник на дневните нужди от хранителни вещества.

Ползи за здравето

Хималайската сол често е изтъквана заради потенциалните си ползи за здравето, дължащи се на съдържанието на минерали. Доказателствата в подкрепа на тези твърдения обаче са ограничени, а количествата минерали, съдържащи се в хималайската сол, не са достатъчни, за да осигурят съществен ефект върху здравето. Възприеманите ползи за здравето, свързани с хималайската сол, са предимно анекдотични и хората не трябва да разчитат единствено на консумацията на сол за своите хранителни нужди.

Защо хитрите домакини поръсват сол пред прага на дома си?

Употреба и вкус

Обикновената сол е най-разпространеният вид сол, използван в домакинствата и хранително-вкусовата промишленост, поради нейната достъпност, наличност и способност да подсилва вкуса. Тя има ясен, солен вкус. Хималайската сол, от друга страна, е популярна заради естетическия си вид и обикновено се използва като довършителна сол или за декоративни цели. Тя има по-мек вкус в сравнение с обикновената сол, с някои фини земни или минерални нотки.

Основните разлики между обикновената и хималайската сол се крият в техния състав, методи на обработка, хранително съдържание и употреба. 

Въпреки че хималайската сол съдържа допълнителни минерали и е по-малко обработена от обикновената сол, количествата на тези минерали не са достатъчно значителни, за да осигурят значителни ползи за здравето. 

В крайна сметка изборът между тези два вида сол се свежда до личните предпочитания, вкуса и диетичните изисквания. От съществено значение е да поддържате балансиран хранителен режим и да се консултирате със здравен специалист по отношение на специфични диетични нужди или проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com