Каква е трайността на варените яйца в хладилника?

29955
Каква е трайността на варените яйца в хладилника?
Снимка: iStock

Яйцата открай време са търсен и незаменим хранителен продукт. Кокошите яйца съдържат лецитин, мастни киселини, холин, витамини и множество химични елементи, полезни за организма – цинк, калций, мед, селен, хром, йод, манган, желязо, калий, и различни други вещества. Широко се използват в кулинарията - затова не представлява изненада обстоятелството, че много домакини поддържат в кухнята си по-големи или по-малки запаси от яйца с цел бъдеща употреба или просто „за всеки случай“; известни са всевъзможни рецепти за ястия от яйца, сготвени на принципа „бързо и лесно“.

Този подход обаче невинаги е ефективен. Яйцата, както всеки хранителен продукт, си имат своя определен срок на трайност, след който се превръщат в негодни за консумация – тоест, дори да се запасите, не ще имате време да ги изядете, защото вече е опасно. И така, колко да съхранявате яйцата и как да го направите, за да останат свежи по-дълго?

В каква вода се варят яйцата - гореща или студена

Ето мнението по въпроса на д-р Джоузеф Меркола.

Срок за съхранение на варени и сурови яйца

Суровите яйца се съхраняват в хладилника оптимално при температура от +1 до +2 градуса – така ще се запазят в продължение на 15-18 дни. Възможно е пресни сурови яйца да бъдат съхранявани и извън хладилни устройства. Те не ще се развалят около 2 седмици в случай, че се съхраняват на тъмно и хладно място с относителна влажност 70-85%.

Ако твърдо сварени яйца се поставят в херметически затворени опаковки след варенето, може да се запазят в хладилника в срок до 2 седмици - при температура от +2 до +4 градуса. Ако не са в херметичен съд, е препоръчително да бъдат изядени в един срок до приблизително 10 дни – но не повече, няма нужда да рискувате. В случай, че вареното яйце има пукнатини, то следва да се съхрани в хладилника най-много 5 дни.

Твърдо варените яйца извън хладилник може останат годни за консумация 3 дни, ако стоят на температура задължително под 20 градуса. Обелените варени яйца обаче се развалят много по-бързо - при същите условия вареното и обелено яйце се запазва безопасно за консумиране най-много 24 часа; тоест, категорично, така или иначе, се препоръчва да се изконсумира същия ден, когато е било сварено.

Правилният начин да сварите яйца

Как да съхраняваме яйцата в хладилника?

По принцип, яйцата остават свежи и пресни по-дълго в хладилника, ако се слагат не в специалната секция с гнезда за тях, която обикновено се разполага най-горе от вътрешната част на вратата - а в отделението, предназначено обикновено за зеленчуци и плодове. Причината е, че при отваряне на хладилника вътре навлиза повече или по-малко топъл въздух в сравнение с този в самия уред. Резултатът е, че такъв случай яйцата изпитват постоянни температурни промени, което се отразява отрицателно на свежестта и преснотата им. По-удачно е да държите яйцата в гнездата на вратата само в случай, че са предвидени за скорошна консумация.

По-правилно е да поставяте яйцата така, че да бъдат във фиксирано положение и винаги с острия връх надолу с цел жълтъкът да се намира в центъра и да не влиза в контакт със слоя въздух вътре в самото яйце. За това може да се използва кутията, с която се продават, или специална стойка. По-правилно е кутията за съхранение на яйца да е от картон, защото това помага за поддържане на необходимата влажност и по-добре предпазва яйцата от чужди миризми.

Още е важно и обстоятелството, че черупката им е с пореста структура - затова те лесно абсорбират (поемат) миризми на други продукти. Заради тази причина е желателно да избягвате да съхранявате яйца в близост до продукти със силна миризма: риби и пушени меса, подправки, цитрусови плодове, гъби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com