Каква точно е причината партиите да бъдат "леви" и "десни"

5553
Каква точно е причината партиите да бъдат "леви" и "десни"
Снимка: Pexels

Всички познаваме политическите партии и знаем, че имат много подразделения. Едно от които делението на “десни” и “леви” партии. В статията ще се запознаем с това какво означава това групиране на партиите, кога и как се е появило в исторически план.

Първо да изясним границата между “ляво” и “дясно” в политиката.

На кого се доверяват най-много младите в България? (СНИМКИ)

Висшите училища, църквата, армията и полицията се ползват с най-високо доверие сред младите българи през есента на 2021 г. Това става я...

“Десните” партии са традиционалисти. Те не обичат новите неща и иновацията, и съответно се обявяват против тях. Те включват в себе си консерватизма, монархизма и други движения, също подкрепящи традициите, следователно отричат промените. Откъм социална гледна точка “десните” подкрепят социалната класа, стояща на най - висока позиция в обществото.

“Левите” партии са абсолютна противоположност на “десните”. Те не подкрепят разделянето на класи на обществото, а предпочитат равенството между всички. Включват в себе си комунистите, социалистите и социакдемократите.

И двете страни - “ляво” и “дясно” имат твърде крайни поддръжници. Това хора, които държат на своята позиция и за тях няма компромисни варианти. Те се наричат радикални.

А сега малко история - Кога и как се формират “леви” и “десни” в политиката?

Младите в политиката са заплаха само за тези, които твърде дълго са в нея

47-ото Народно събрание се очертава като най-младото в новата ни история. Това породи вълна от съмнения дали бъдещите депутати ще се сп...

За първи път подобно разделение на партиите се появява между 1789 - 1799 година, когато било времето на Френската революция. По това време Франция била монархия, но властта не успявала да изпълни всичките си отговорности. В резултат, на което държавата започнала да изостава в сравнение с другите страни. Поради това през 1789 година е проведено първото събрание, което включвало освен монарсите, представители на всички прослойки на обществото. Поради хаотично разпръснатите в залата представители на основните тогава партии се случило така, че отдясно в залата били позиционирани аристократите. Те категорично отхвърляли всякакви нови предложения и държали на конституционната монархия. За промени не можело и дума да става.
От ляво пък, точно противоположно на техните убеждения били разположени представителите от т. нар. Якобински клуб. Те от своя страна държали много да бъде премахнат режима на монархията. 

Ето така, макар и случайно, били формирани тези две подразделения на политическите партии съществуващи до ден днешен. Принципно е факт, че при формирането на “леви” и “десни” имало и средна партия, която подкрепяла и двете страни, но тя не се задържала като сила след това. Тя била отражение на интересите на хората от народа.

В обобщение може да заключим, че това разделение на партиите датира още от 1789 година, когато Франция е все още монархия. “Левите” са известни още като радикали и били за промените, и внасянето на нови неща, а “десните” - консерваторите, държали на старото положение и не подкрепяли абсолютно никаква промяна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com