Какви проблеми може да създаде прекаленото хапване на сладолед

4788
Какви проблеми може да създаде прекаленото хапване на сладолед
Снимка: iStock

Когато се сетим за лятото, една от първите асоциации, които излизат в съзнанието ни, е сладоледът. Онзи вкусен, топящ се в устата десерт, характерен за горещи дни, който носи свежест. Има огромно разнообразие от вкусове, което ви кара да опитате всички. Онова, което може би не знаете обаче, е, че не трябва да се прекалява със сладоледа. Той е калоричен, съдържа мазнини и захари, които не са полезни за тялото. Ето защо, ако си хапвате сладолед всеки ден, ще напълнеете и ще предизвикате други проблеми в тялото. Какво още може да се случи, ако прекалите със сладоледа?

По-добро настроение – нещо хубаво, което може да предизвика сладоледът е подобряване на настроението ви, тъй като съдържа захари, които отключват хормона на щастието серотонин. Ако хапвате сладолед всеки ден, има голяма вероятност да се чувствате по-добре и по-щастливи.

Повече калций – заради това, че сладоледът е съставен от млечни продукти, може да получите повече калций от него, който е важен за костите, зъбите, сърцето и кръвта. Калцият е важен за намаляване риска от тумори, регулиране на кръвното налягане и намаляване нивата на лошия холестерол. Въпреки това обаче калцият не трябва да се приема в много високи стойности, защото това може да има отрицателно въздействие. Ето защо трябва да консумирате храните, които го съдържат, като сладоледа, умерено.

Кариес по зъбите – заради съдържанието на захар ежедневната консумация на сладолед би могла да доведе до образуването на кариеси по зъбите. Той може да направи емайла по-чувствителен и зъбите податливи на бактерии и кариеси.

По-висок холестерол – сладоледът има в състава си наситени мазнини, които съдейства за повишаване нивата на холестерола. Това не е никак добре, затова е препоръчително да не прекалявате с десерта.

Запек – помислете колко често ядете сладолед, ако имате запек, защото проблемът може да се дължи и на него. Според проучване, захарите, съдържащи се в студения десерт, водят до подобни проблеми. Стомашни проблеми могат да се получат и заради подсладителите и наситените мазнини.

Дразнене на червата – ако имате проблем с червата по принцип или изпитвате непоносимост към лактоза, сладоледът няма да ви се отрази никак добре. Консумацията му може да доведе до тежест в стомаха, подуване, запек, болка в корема, диария, газове. Внимавайте с него.

Проблем с плодовитостта – изследване показва, че дамите, които ядат сладолед всеки ден, имат по-малък шанс за забременяване. Това се получава заради натрупването на мазнини, които се съдържат в сладоледа. Ето защо е добре да намалите консумацията на сладолед.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com