Какви растения гонят мухите от дома ви?

5671
Какви растения гонят мухите от дома ви?
Снимка: iStock

Не се отказвайте от почивните дни на село сред природата, заради лошо време или досадни насекоми.  Въпреки променливото време тази пролет, много хора биха искали да прекарат  топлите дни на вилата на село. За да не ви пречат насекомите да се насладите на отдиха ви на открито, засадете растения от този списък, който ще ви предложим и забравете за вредителите.

Обикновена вратига

3 лесни начина да се отървете мухите в дома си

С настъпването на лятото и до края на топлия сезон по правило във всяка къща има по още един дразнител, освен комарите – мухите. ...

Вратигата е вид за плевел – расте най-вече  край пътищата, в полета и тревни площи. Изглежда така: дълги, почти голи стъбла, редки перести листа и скромни цъфтежи в кръгла форма с жълти цветове. Също така, вратигата е богата на етерични масла, които имат много полезни свойства. Например, ароматът му отблъсква голяма част от насекомите като: комарите, кърлежите, бълхите и мухите.

Салвията

Това  растение е с богат аромат и действа антисептично. Тя е вид храст с разклонени стъбла и тънки листа, украсени със синьо-лилави цветя, които пчелите и пеперудите харесват, но отблъсква комарите.

Босилекът

Може да бъде отглеждан в саксия за отблъскване на насекоми близо до вашата врата и на открити места, където желаете да се отпуснете или да играете с децата, тъй като той помага за отблъскване на мухи и комари. Възможно е да използвате пресен босилек, за направата на  спрей против насекоми. Рецептата е проста. Вземете 100 г пресен босилек и го залейте със 100 г гореща вода. Накиснете листата за няколко часа след което се прецежда през цедка течността. Смесете получената течност със 100 г водка или 50 г алкохол. Сместа се препоръчва да се съхранява в хладилника и може да се нанесе като спрей срещу досадни насекоми.

Грешката, която всички допускаме при употребата на репеленти

Репелентите са незаменими през лятото. Благодарение на тях насекомите стоят далеч от нас. Но оказва се, че допускаме една голяма грешка...

Лавандулата

Лавандулата отблъсква молците, бълхите, мухите и комарите. Използвана е от векове, за да внесе своето ухание в домовете и гардеробите ни. Докато хората обичат миризмата на лавандула, комари, мухи и други вредни насекоми я мразят. Поставете китки лавандула около дома си, за да се предпазите от мухи. Отглеждайте лавандула на слънчево място в градината, за да предпазите вредителите. Използвайте масло от цвета от лавандулата върху откритата кожа, когато сте навън. Друга полза от лавандулата е, че маслото подхранва кожата и има успокояващ ефект върху тялото.

Лимонената трева

Лимонената трева отблъсква комари, поради наличието на масло от цитронела. Лимонената трева, естествено масло, което се намира в декоративната лимонена трева, може да нарасне до 120 см височина и 90 см ширина за един сезон. Растението покълва добре в саксии или в подземна, слънчева, добре дренирана почва.

Мента

Мухите бягат от ТОВА

Мухите са толкова досадни, че дори не е за вярване. Колкото повече се опитваме да ги прогоним, ръкомахайки с ръка, те толкова по-безочл...

Ментата е много инвазивна и често срещана билка, така че е най-добре да я отглеждате в саксии. Ментата е чудесна за отблъскване на комари. Може да си направите и спрей от мента, който ще отблъсква насекомите. Рецепта: вземете 200 г прясна мента и залейте с 200 г гореща вода. Накиснете растението за няколко часа, след което течността се прецежда през цедка. Смесете получената течност с 200 г водка или 100 г алкохол. Готовата смес се препоръчва да я съхранявате в хладилник и я нанасяте под формата на спрей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com