Какви са опасностите от пиенето на дестилирана вода?

7265
Какви са опасностите от пиенето на дестилирана вода?
Снимка: iStock

Ако пиете дестилирана вода, имайте предвид, че тя може да има някои недостатъци. Липсата на минерали може да се окаже проблем, ако не си ги набавяте от друг хранителен източник. Освен това водата може да причини чревен дискомфорт.

ОПАСНОСТИ ОТ ПИЕНЕТО НА ДЕСТИЛИРАНА ВОДА

Като отбелязват, че дестилираната вода е разновидност на питейната вода, която е била ултрапречистена, експерти казват: "Това звучи като нещо положително и в някои случаи е така, но може да бъде и вредно за здравето." Макар да е полезно, че процесът на пречистване премахва замърсителите, не е толкова здравословно, че премахва и минералите. Тъй като минералите са необходими за редица функции на организма, дестилираната вода не е идеален заместител на други видове питейна вода.

Защо да си купим дестилатор за вода?

Липсата на естествено срещащи се минерали, като натрий, хлорид и калий, в дестилираната вода може да представлява отрицателен ефект върху здравето при гладуване или ограничаване на калориите.

Тези минерали са известни като електролити. "Когато те липсват в основния ни източник на хидратация, както и в диетата ни, рискуваме тежка дехидратация и химически дисбаланс, водещи до сериозни здравословни проблеми", отбелязват експерти. Дестилираната вода също така повишава киселинността на организма. "Чрез химични процеси дестилираната вода предизвиква стомаха да произвежда повече киселина, което може да причини стомашно-чревен дискомфорт", споделят експерти.

Аспиринова вода - най-добрата защита от болести за растенията

ПРЕДИМСТВА НА ДЕСТИЛИРАНАТА ВОДА

Ползите от дестилираната вода са резултат от процеса на дестилация, включващ отстраняване на нежеланите вещества. Те включват тежки метали, някои токсични органични химикали и някои вируси и бактерии, съобщават експерти. Някои бактериални щамове обаче не се отстраняват. При дестилацията не се отстраняват и повечето летливи, и полулетливи органични съединения.

Дестилираната вода има едно предимство пред някои други видове бутилирана вода: тя не съдържа паразита криптоспоридий. Експерти предупреждават, че бутилираната вода може да бъде заразена с този патоген. От него могат да се разболеят здрави хора, но при тези със слаб имунитет той може да предизвика сериозно заболяване, което понякога е фатално.

Бюти съвети: Ползите от розовата вода за косата

НАПРАВЕТЕ ДЕСТИЛИРАНА ВОДА У ДОМА

Дестилираната вода не е скъпа, но за тези, които биха искали да си я приготвят у дома, процесът не е труден. Хората използват няколко метода, един от които е:

Напълнете голям съд от неръждаема стомана до половината с вода от чешмата. Поставете стъклена купа във водата. Купата трябва да плава. Ако това не е така, повдигнете я от дъното на тенджерата, като я поставите върху кръгла решетка за печене. Идеята е купата да се намира над водата.Оставете водата да заври. 

Започнете процеса на кондензация. За целта обърнете капака на тенджерата, напълнете го с лед и го поставете върху тенджерата. Така се образува бариера между горещо и студено, така че когато парата попадне върху капака, се образува конденз. Продължете да варите водата. Парата ще се издигне, ще се кондензира върху капака и след това ще капе в купата.Когато съберете желаното количество дестилирана вода, преместете съда от източника на топлина и свалете капака. След като водата изстине, внимателно извадете купата с дестилирана вода от тенджерата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com