Какво да хапвате на плажа

9897
Какво да хапвате на плажа
Снимка: iStock

Изборът на храна, която да засити глада ви на плажа, докато се излежавате върху пясъка, е от съществено значение за самочувствието ви и може да повлияе сериозно на здравето ви. Ако сте избрали да се храните върху самия пясък, а не в хотел или ресторант, трябва да бъдете особено внимателни какво ще вземете за хапване в плажната ви чанта.

Кои са най-полезните и подходящи храни за плажа?

Досадните неща на плажа и как да ги премахнем от почивката си

Плажа и морето ги чакаме цяяяла година, всяка година. Но не можем да не признаем, че има и някои доста досадни части на морето, които м...

1. Салатите от пресни зеленчуци са особено подходящи за лятото. Избирайте зеленчуци, лесни за консумация и съдържащи много вода, които утоляват жаждата като краставиците. Доматите пък помагат за превъзходен тен. Зеленчуците съдържат ценни минерали и витамини, които подобряват цялостното благосъстояние на организма. Ако носите салата на плажа, важно е тя да бъде пакетирана в подходяща и сигурна кутия, за да не се разлее в чантата ви. Не подправяйте салата с майонеза и не слагайте яйца и месни продукти в нея. Яйцата и месото през лятото поради високите температури стават потенциален източник на зараза и хранително отравяне само след час престои върху пясъка. Неправилното съхранение и приготвяне на яйцата може да ви докара салмонелоза. Тежките сосове оставете за хладните сезони или за дома си. За зеленчуците на плажа избирайте свежи подправки и зехтин.

2. Плодовете са отличен избор за плажа. Важно е да ги измиете предварително. Естествено динята и пъпешът,  които са чудесен източник на хидратация и полезни витамини и минерали, трябва и да нарежете и приберете в сигурни кутии. Плодовете ще заситят глада ви за сладко и ще ви предпазят от вредните и калорични изкушения около плажа. Ако имате хладилна чанта, съхранявайте ги в нея. Така освен вкусни и полезни те ще бъдат и разхлаждащи. Полезен за хапване върху пясъка е и грейпфрута, който съдържа много вода и е беден на натрий. Него подгответе под формата на прясно изцеден сок, трудно ще ви бъде да го хапвате по друг начин на плажа.

3. Ядките са сред най-препоръчваните, лесни и удобни за консумация храни на плажа . Пакетирани, те не създават проблем нито с приготвянето, нито със съхраняването. Може да възстановите силите си с пакет микс ядки със стафиди. Така ще доставите на тялото си разнообразие от ценни вещества, без да има риск да се накапете, полеете или да се развали храната. Вкусни, калорични и засищащи, те дават сила и енергия, тонус, здраве и настроение.

Кои храни са най-нежелани върху пясъка?

5 ползи от къпането в морето

В случай, че още не сте планирали ваканцията си, ето няколко добри причини да отидете на море това лято. Това са петте ползи от къпанет...

Избягвайте да се храните на плажа с:

  • яйца, месо,панирани продукти,
  • сандвичи, тостери, бургери и подобни,
  • храна, която не сте сигурни къде и как е приготвена и правилно ли е съхранявана,
  • храни, богати на сол като солети и чипс,
  • пържени и тлъсти храни,
  • сладки и тестени изделия.

Ако искате да похрупвате нещо на плажа, вземете си ядки вместо чипс или си пригответе нарязани зеленчукови пръчици от краставица, морков, целина и смело ги потапяйте в хумус. Комбинацията е вкусна, полезна и заменяща мазните и солени чипсове и снаксове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...