Какво да направим, когато банкоматът глътне картата

15557
Какво да направим, когато банкоматът глътне картата
Снимка: iStock/Guliver

Изключително удобен начин за плащане е този с карта или по банков път. Понякога обаче просто ни трябват пари в кеш и тичаме до банкомата да си изтеглим. Може да изберете такъв на вашата банка или на друга според това кой ви е най-удобен. А самото теглене на пари става в няколко лесни стъпки, които се изпълняват за под една минута. Това обаче е така, ако не се стигне до някакъв проблем.

Понякога банкоматът може да глътне картата ни и да се чудим какво да правим. Ако сте попаднали на такъв, който се намира до вашата банка, добре, но може и да не сте. Тук сме облагодетелствани, защото в чужбина проблемът е още по-голям.

Има няколко причини, поради които банкоматът може да глътне картата и да не ни я върне обратно.

Първата възможна причина за това е, ако въведете пин кода си три поредни грешни пъти. Тогава банкоматът решава, че някой се опитва да открадне картата и я гълта. Освен това, може да изпаднете в такава ситуация, ако картата ви е с изтекъл срок. Друг случай, в който картата ви ще остане в банкомата е, ако не си я вземете веднага след като излезе от него. Тогава машината решава, че картата е забравена и я прибира. Естествено, може да се попаднали на повреден банкомат, който да глътне картата ви без да има видима причина за това.

Какво може да направите в този случай? Опитайте да натиснете бутона „отмяна“, или „отказ“, който обикновено е оцветен в червено или има червен знак. Ако устройството е забило, това ще го накара да тръгне и да върне картата.

Ако това не подейства, вижте нали картата е глътната от банкомат на вашата банка или на чужда такава. Ако е на вашата, звъннете, кажете за проблема, блокирайте картата и заявете, че искате да си изкарате нова или питайте дали можете да получите същата. Ако обаче банкоматът е на друга банка, трябва да се обадите и до вашата, и до съответната чужда банка. Най-напред трябва да блокирате картата, казвайки данните на вашата банка. След това се обаждате на другата и казвате в каква ситуация сте изпаднали. Служителите трябва да ви обяснят как можете да върнете картата си обратно.

Никак не е приятно да попаднем в такава ситуация, но хубавото е, че решение има и то е свързано с няколко позвънявания и евентуално ходене до банката за взимане на картата. Бъдете внимателни, когато теглите пари от банкомат и вземете необходимите мерки, ако машината глътне картата ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com