За нищо на света не правете тези неща в църквата

16403
За нищо на света не правете тези неща в църквата
Снимка: община Тетевен

Когато прекрачваме прага на църковния храм, първото нещо е да се прекръстим. Добре е да освободим съзнанието си от тревогите и грижите и да се смирим пред Бога. Мислите ни трябва да са чисти и свети, съзнанието ни да е прочистено от негативизма.

А ето кои неща трябва да се избягваме, когато влизаме в църквата:

1. Не носете предизвикателно облекло и не влизайте в църквата полуголи

Дори навън да е страшна жега, не е уважително жената да влезе по къса пола, а мъжът по къси гащи или потник в църква, храм или манастир. Облеклото ни трябва да бъде изчистено и просто. Не е редно жената да е накичена с много бижута и да се е пръснала с тежки и скъпи парфюми. Храмът е място за смирение на душата, а не е бар или дискотека. За жените не е препоръчителен силният грим и яркото червило. Ако мъжът е с брада или мустаци, това дори е добре, когато посещава църквата. Жените трябва да носят дълги поли или панталони, мъжете да са с дълги панталони и обувки.

Не забравяйте да махнете звука от мобилния си телефон, в крайна сметка това ще трае само за 5-10 минути. Не влизайте пили алкохол и не пушете вътре или в двора на храма.

Високото говорене не е препоръчително, ако имате нещо да си кажете го направете тихо и дискретно. Безцелните обиколки из храма не са добра идея.

2. Не се кръстете по грешен начин

Запомнете, че православните християни се кръстят винаги с дясна ръка, като участват краищата на палеца, показалеца и средния пръст. Трябва да се свият и изравнят, като образуват формата на кръст. Другите два пръста си остават прибрани. Започва се с челото - "В името на Отца", следва долната част на гърдите, малко над стомаха - "и Сина", следва дясното рамо - "и Светия Дух" и завършва с "Амин", като след края на молитвата може да завършите с лек поклон.

Кръстът е символът на избавянето на властта от дявола. Той ни дарява с вечен живот. Трябва да се кръстим при влизане и излизане в църквата, да сме с гръб към вратата. Кръстенето е задължително и когато поповете четат и пеят, споменавайки името на Бог, както и в началото и в края на песнопението.

3. Не палете свещи първо и само за починалите

Редно е да запалим свещ, защото това е нашият църковен дар. Редно е първо да запалим свещичка за здраве, като тя се припалва от друга свещ, сложена на голям свещник пред иконата на Исус Христос и Богородица. Свещникът може да бъде разположен и пред други икони, но там трябва да запалим свещ на последно място. След запалването на свещта си пожелаваме нещо за здраве, може да кажем някоя молитва и е редно да се прекръстим. Чак тогава може да запалим свещ за хората, които са си отишли от този свят.

4. Научете поне една молитва наизуст

Чрез молитвата ние осъществяваме божественото свързване. Знаейки молитва, ние можем да я казваме и на места извън църквата. Молитвата трябва да бъде изричана правилно и докрай, за да може Господ да ни чуе.

 Трябва да я изречем с чувство и искрено да се помолим на Бог да ни даде здраве, да разреши някой проблем, да ни дари с поколение и каквото още се сетите.

Преди изричането на всяка молитва е добре да изпразним главата си от негативизъм и да се обърнем към Бог с молба думите ни да бъдат чути. Не трябва да отричаме божието съществуване, а след това да се надяваме Господ да ни е на помощ. Ако се опитваме да си помогнем сами, често пъти това става невъзможна мисия. Затова нашето позитивно отношение и вярата в християнството трябва да са водещи в нашия живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com