Какво да правим с лилиума, след като прецъфти

6865
Какво да правим с лилиума, след като прецъфти
Снимка: Ulrike Leone / Pixabay

Лилиумите са много красиви и непретенциозни растения. Те са напълно подходящи за хората, които нямат никакъв опит в отглеждането на различни видове растения и определено биха били страхотно начало за всеки градинар. Луковиците се засаждат в градината, но пък ако нямате – по-голяма саксия също ще свърши работа.

Те предпочитат песъчлива почва. Обикновените почвени или торфени смеси задържат прекалено много вода, а това никак не е подходящо за луковите растения. Ако използвате торфена готова смес, то трябва да добавите пясък в съотношение 1 част пясък и 3 части то сместа. На дъното на самата саксия сложете камъчета за дренаж. Запълнете до ½ от контейнера с почва, поставете луковиците и след това ги покрийте.

Хубаво е да навлажните леко почвената смес, а след засаждането да не поливате на този етап. Излишната влага по време на покой ще доведе до гниене. Хубаво е да инвестирате в качествена почва, тъй като евтината само ще ви създаде проблеми и няма да доведе до желания резултат.

Внимавайте с тези стайни растения, опасни са!

Стайните растения допълват декора в дома ни, внасят свежест и уют, но някои от тях могат да навредят, особено ако вкъщи имате деца или ...

Осигурете на луковиците достатъчно покой и сравнително топло място – мазе, гараж, неотопляема стая. Все пак, стаята не трябва да бъде толкова студена, че да замръзнат. За да се радвате на цветове през лятото обаче, то трябва температурите по време на покоя да бъдат ниски. Когато времето започне да се затопля през пролетта, можете да изнесете растението на слънчево и топло място. Ако видите, че е започнал растежа, то стартирайте и поливането. Трябва да бъдете внимателни с него. От една страна корените не трябва да бъдат сухи, но от друга не бива и да бъдат прекалено влажни.

Ако сте решили да засадите растението в градината, то изберете шарена сянка. Стремете се да избегнете пространство, което е в близост до масирани стени или зидове Почвата в градината ви трябва да бъде с добра пропускливост, рохкава или песъчлива, както вече казахме. В никакъв случай обаче тя не бива да бъде глинеста.

Първото подхранване трябва да бъде с тор за вегетативна маса, а при следващите поставете ударение на фосфора и калия, както и на микроелементи. С порастването ще се нуждае цветето то повече вода. Хубаво е да помислите за някаква опора, ако вашите сортове са високи и пазете растенията си от течение. Хубаво е да бъдат на завет.

Все пак, това са високи растения, така че можете в саксията да добавите някое растение, което покрива изцяло почвата. По този начин ще спестите място, но и ще подчертаете красотата на лилиума и аранжирате по свой начин изгледа на саксията си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com