Какво да сложа на шведска маса – не пропускайте тези 5 храни

4878
Какво да сложа на шведска маса – не пропускайте тези 5 храни
Снимка: Pixabay

Шведската маса е позната у нас от хотелите и другите места за настаняване в туризма, партитата и празненствата. Тя улеснява домакина, от една страна, защото дава възможност за избор на продукти, които гостът или клиентът обича и ще консумира с удоволствие, без да се притеснява, че трябва да откаже или да сподели, че „не яде това“, и самият гост от неприятното задължение да яде поднесената храна, дори да не му е любимата, за да не обиди домакина или защото е гладен. Шведската маса е предпочитана и от гостите и клиентите в туризма, тъй като дава възможност за избор от богато разнообразие от продукти и храни при това в неограничено количество. Откъде обаче произхожда шведската маса и откъде идва името ѝ?

Произход на шведската маса

Наименованието на шведската маса произлиза от името „моргасборд“, което съдържа в себе си шведските думи smorgas (хляб и масло) и bord (маса). Още през 1600 година тази дума се е използвала в Швеция и е била позната в някои краища на света, но широка популярност придобива, когато през 1939 година шведският павилион поднася храната именно така на Световното изложение в Ню Йорк.

Какво да сложа на шведската маса?

Ако сте в качеството на гост, вероятно този въпрос не стои пред вас и се надявате само на богато разнообразие от вкусни ястия. Ако обаче сте домакина и вие подготвяте масата, то няма как да не си зададете въпроса какво да сложа на шведската маса и кои са 5-те храни, които задължително следва да присъстват, за да е добре организирана и да задоволи всички вкусови предпочитания и капризи. Ето какво да не забравяте:

Знаете ли какви видове храна се предлагат в хотелите?

1. Тестени изделия и сладкиши

Дори да не сте фен на тестото, те трябва да присъстват. Заложете на разнообразие от вкусове и плънки, не пропускайте сладките изкушения и сандвичите. Все пак именно от хляб с масло, тоест от сандвич, идва името на шведската маса. Нека част от тях са без месо, все пак не знаете дали няма да има и вегетарианци. Погрижете се и за тях.

2. Плодове и зеленчуци

Когато се подготвяте и се чудите какво да сложа на шведската маса, вероятно мислите за нещо интересно, засукано и рядко, поради което системно забравяте факта, че много хора закусват само плодове например. Не пропускайте плодовете и зеленчуците. Те може да са под формата на свежи зеленчуци за сандвичите, купички с плодове или решени по-интересно – като плодов крем или прясно изцеден плодов сок.

3. Мезета, меса и студени предястия

Много хора, особено мъжкото съсловие, не биха хрупали ябълки и кремове. За тях са месата и мезетата, които не бива да пропускате на шведската маса, колкото и да ги смятате за обикновени и тривиални.

4. Топли предястия

Пържени, панирани, задушени или приготвени както ви харесва, топлите предястия са задължителен елемент от шведската маса.

5. Морски дарове

Нуждаете се от нещо уникално, което да поднесете на шведската маса? Разнообразието от плата с морски дарове вероятно е това, което ви липсва. Експертите препоръчват херинга, миди, скариди да присъстват на шведската маса, за да е тя достойна за наслада и похвала.

Това са най-сигурните храни на шведската маса

Какво да не консумирате от шведската маса?

 А как да подходите, ако не вие се чудите какво да сложа на шведската маса, а тя е пред вас и ако се колебаете кое да опитате и кое да пропуснете? Освен от индивидуалните си хранителни и вкусови предпочитания е добре да се ръководите и от няколко съвета на специалистите. Пропуснете от шведската маса:

  • пържени храни – обикновено мазнината не е най-прясната и ако не сте сигурни, че е, избегнете ги,
  • суши – характерна за него е суровата риба, която ако е съхранена погрешно или сте се позабавили, преди да стигнете до шведската маса, може да ви донесе не наслада, а ден, прекаран в тоалетната. Най-малко. По-добре не рискувайте и изберете друго ястие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com