Какво е другото име на Стара планина?

34149
Какво е другото име на Стара планина?
Снимка: Николай Начев / Pixabay

Красива, величествена, историческа, арена на битки за свобода и правда, любимо място за отдих и туризъм, естествена разделителна линия на страната ни на Северна и Южна България, Стара планина е позната още от 16 век, когато се споменава за първи път. Другото име на стара планина е съхранено също през годините и популярно и познато и днес. По-голямата част от планината се простира на родна територия, а незначителна – в Сръбско. У нас е и първенецът на Стара планина – връх Ботев, чиято височина е 2375 метра. 

Стара планина – красива, забележителна и историческа

Множеството природни паркове, защитени територии и местности, редки представители на растителния и животинския свят, както и десетки хижи – удобни, уютни и в живописни кътчета от Стара планина, я правят място, предпочитано за отдих и туризъм. Няколко от намиращите се в Стара планина забележителности са част от Стоте национални туристически обекта на България – връх Шипка, първенецът връх Ботев, манастирът „Седемте престола“, който е действащ мъжки манастир, съществуващ от далечния XVI век.

Стара планина се разделя на Източна, Средна и Западна част от проходите Вратник и Златишки, като през нея преминават и други важни и ключови за страната ни проходи, които са толкова популярни, че вероятно сте чували за тях, дори пътят ви да не ги е прекосявал – Беклемето, Шипченски, Проход на Републиката. Шипченският проход записва завинаги името си в българската история като място на борбата за свобода и българщина, място, на което се е водела Руско-турската освободителна война. В памет на знайните и незнайни герои, оставили костите си там – край Шипка – днес се издига на връх Свети Никола монументална скулптура, величествен паметник, посветен на героите.

Кой е най-високият връх в Стара Планина и колко висок е той?

Другото име на Стара планина

Стара планина, която поетите и писателите наричат още Балкана, е известна и като Хемос или Хемус, като вероятно сте чували това име от името на популярна у нас автомагистрала. Хемус е другото име на Стара планина, с което е известна през Античността. През различните епохи, различните народи са давали различно име на Стара планина.

Така, когато обсъждаме другото име на Стара планина, я срещаме наречена и Маторни гори на славянски език, и Коджбалкан или само Балкан на турски език, откъдето е останало и често използвано наименование на Стара планина – Балканът, срещано в литературата и творчеството. Спорен е произходът на името Балкан – дали корените му с свързани с турския език, или не, тъй като думата съществувала по тези земи далеч преди турците да превземат Балканите. Проф. Иван Добрев счита например, че произходът на думата „балкан” е тюркски, макар да съществува и в съвременния турски език.

Каква е височината на най-високия връх в Стара планина?

Най-старото име на Стара планина

Хемус е не само най-популярното, другото име на Стара планина, но и първото, с което я срещаме назована, най-старото. Счита се, че е с тракийски произход и че произлиза от тракийските имена „Хаймон“ и „Хаймос“, в превод означаващи „гъсталак, храсталак“, или че произходът на името е свързан с тракийския Бог Хемус. Освен за Бог на моретата, Хемус бил сочен и за господар на мъглите и морските вълни.

Древните хора вярвали, че планината, която наричали Хемус, е домът на бога на войната Арес, че е най-високата планина в света и я увековечавали в творчеството си – Омир например е направил това, както и в митовете, преданията и легендите, разпространявани от поколение на поколение. Вероятно именно творбите, митовете и легендите са направили другото име на Стара планина – нейното антично наименование – Хемус, толкова популярно и познато и днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com